Als je gek wordt van de dagelijkse standaard kom havermout en je wilt eens iets anders, bak dan eens gezonde havermout muffins! In 5 minuten zitten ze in de oven, en dan is het slechts een kwestie van wachten tot de oven ze mooi goudbruin voor je bakt. Smullen maar!
Wij bakten deze havermout muffins op een verloren zaterdagochtend. Ik voegde aan het oorspronkelijke recept wat smaakmakers toe, waaronder appels, kaneel en rozijntjes. Ook werk ik altijd met een combinatie van baking soda en appel cider azijn. Dit omdat het zuur uit het azijn ervoor zorgt dat het geheel wat meer “rijst”. Daarbij is appel cider azijn met baking soda een zeer gezonde vervanging van bakpoeder. Een geweldig product!
Havermout Muffins met Appel en Kaneel
voor 9 muffins
- 125 gram havermout
- 1 rijpe banaan
- 2 eieren
- 150 ml sojamelk
- 1 eetlepel lijnzaad
- 1 (biologische) appel
- 1/2 theelepel kaneel
- 2 flinke eetlepels rozijnen
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- snufje (himalaya-) zout
Verwarm de oven voor op 170°C. In een keukenmachine, meng de havermout, banaan, eieren, sojamelk, lijnzaad, kaneel, zout, baking soda en appel cider azijn. Laat het geheel even kort draaien. Hak de appel is stukjes. (Ik gebruikte een biologische appel, dan hoef je hem niet per se te schillen.) Meng als laatste de appel en rozijntjes door het mengsel.
Schep het mengsel in muffin vormpjes en zet deze op een bakplaat. Bak de muffins in 25-30 min. goudbruin.
Laat ze een beetje afkoelen voor je ze op eet.
Zoals je ziet hadden wij er al 6 op, toen de foto’s gemaakt werden…Héérlijk. Deze havermout muffins zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
Heel lekker, …bij gebrek aan sojamelk heb ik volle bioyoghurt gebruikt en havermeel i.p.v. havermout..fijngemalen havermout dus..dit geeft een betere structuur.
Met chiazaad, gemalen nootjes e.d. kun je eindeloos varieeren.
Dank voor het recept en veel gezonde bakplezier verder!
Groetjes,
Gaynor
Hallo Gaynor, dat klinkt ook goed, met yoghurt!
Hey Saskia! Ik heb dit recept net gemaakt, alleen bleven de cakejes aan het papieren vormpje plakken waardoor ze nu mislukt zijn.. erg zonde! Weet jij misschien wat ik fout heb gedaan? Heb alles gebruikt wat hierboven vermeld staat. Groetjes Tessa
ik vet de papieren cupcakes even in met een beetje kokosolie. Werkt prima!
Ze waren heerlijk! Had 2 verschillende soorten cups gebruikt; één van papier en de ander met een alu-binnenkant. De tweede werkte beter omdat het cake-je dan niet zo aan het papier bleef plakken.
Kan je vertellen dat ze binnen no-time op waren!
Is er een alternatief voor de banaan die in de muffin moet?
Hallo Mandy, de banaan wordt voornamelijk gebruikt om de muffins op een natuurlijke wijze te zoeten. Vervangen kan, bijvoorbeeld door een scheutje rijststroop of dadelstroop.
Kookze!
Zalig! Ik heb deze intussen al vaak gemaakt en ook wat gevarieerd met iets ongezonder cacaopoeder en zwarte chocolade stukjes. Ook heerlijk.
Erbij bedankt!
Klinkt toch ook nog redelijk gezond? 😉 Ligt eraan hoe puur de chocolade is die je gebruikt! En, geen dank, uiteraard!
Kan ik de sojamelk ook vervangen door gewone melk?
Ja hoor, dat kan uiteraard.
Hallo Saskia,
Heerlijk! Ik heb ze gisteren gebakken en vanochtend als ontbijt gehad! Ik vraag me alleen af hoeveel muffins een standaard portie is voor ontbijt?
Hallo Lisette, één is wel een heel klein ontbijt, en 9 zou ik niet doen! Haha. Vooral bewust genieten en eten tot je voldaan bent. 😉