Chocolade cravings? Die komen soms gewoon door een tekort aan magnesium. Dat weten jullie allemaal wel, toch? Maar zo nu en dan is het net zo lekker om er een beetje aan toe te geven. Ik maakte daarom laatst deze fijne vegan chocolade bliss balls met eiwitpoeder en hazelnoten. Zo hebben ze weinig impact op jouw bloedsuikerspiegel, maar voelt het toch een beetje als een (gezonde) traktatie. Oh, en ze zijn niet superzoet, maar net zoet genoeg om er goed van te kunnen snoepen!
Ik maakte ze toevallig op een “mamadag”, trouwens. En terwijl ik mooie balletjes stond te draaien maakt mijn peuter er een soort rupsjes van. Samen gezellig lekkers maken! Ronde balletjes draaien is wat lastiger dan gewoon een soort lange rolletjes op deze leeftijd. 🙂 Wat een feestje. Hij vond ze zo lekker, dat hij “mmmm” geluidjes maakte.
Qua eiwitpoeder kun je uiteraard een versie kiezen naar wens, maar ik gebruikte zelf een ongezoete pure eiwitpoeder van amandelen. Veel eiwitpoeders bevatten stevia, of smaakjes, en dat zou ik in dit recept niet per se aanraden, want dat beïnvloedt immers de smaak!
Hazelnoten bliss balls met eiwitpoeder & cacao
Bereidingstijd: 10 min.
Benodigdheden: keukenmachine met S-mes
Voor ongeveer 20 bliss balls
- 50 g hazelnoten
- 100 g pecannoten (of walnoten)
- 100 g (verse) dadels, die uit een kartonnen doosje (die zijn lekker zacht en smeuig, maar niet extra gezoet. Zijn die van jou wat droog, week ze dan eerst even kort in een kommetje water en laat goed uitlekken)
- 2 el rauwe cacaopoeder
- 40 g amandel proteïne
- 1/2 tl vanillepoeder (of vanille extract, maar check of deze suikervrij is)
- een klein scheutje plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
- 6 el hazelnootmeel (fijngemalen hazelnoten, of gebruik amandelmeel of kokosschaafsel)
Instructies
Meng de hazelnoten en pecannoten in de keukenmachine en vermaal ze tot een fijne poeder. Ontpit de dadels, en voeg deze toe. Laat de machine goed draaien. Voeg dan de cacao, amandel proteine en vanille toe. Zet de machine aan en voeg een klein scheutje plantaardige melk toe, net genoeg zodat het geheel goed aan elkaar kleeft en je er balletjes van kunt draaien.
Rol de balletjes in een coating van hazelnootmeel, voor een echte fijne hazelnootsmaak, of gebruik een andere coating naar wens!
Tijd om te smullen!
Meer lekkere tussendoortjes vindt je uiteraard in mijn kookboek Blij Suikervrij Zoet!
Hoe lang kun je dit soort balletjes bewaren? In of buiten de koelkast?
Ik heb een variant gemaakt zonder de poeders (op de cacao na natuurlijk!) en met water ipv melk. Erg lekker! Bedankt voor de inspiratie
Hallo Yvette, ongeveer een weekje in de koelkast. Geen dank, uiteraard! 😉