Ik ben echt heel slecht met rabarber, riep ik laatst nog tegen iemand. Maar wat een keukenexperiment met die gekke lange stengels, al wel niet oplevert, is best indrukwekkend. Ik ging de uitdaging graag aan en eigenlijk was het makkelijker dan verwacht: ik maakte een ontzettend lekkere rabarber compote zonder suiker, met verse kersen en dadels om te zoeten. Niet alleen lekker als dip op zich, maar ook verrukkelijk in een overheerlijk kruimeltaart. Het recept voor de taart, die volgt later ook nog uiteraard! Hierbij alvast mijn suikervrije compote…
Het is eigenlijk best wel eenvoudig. Een kwestie van wat zoet zomerfruit toevoegen, en voor de échte zoetliefhebbers een paar verse dadels. De compote wordt vaak met aardbeien bereid. Die kun je in dit recept dus ook gebruiken. Maar ik vond het wel leuk om eens een versie met kersen te proberen… 🙂 Lekker als ontbijt met wat frisse yoghurt!
Ik kwam trouwens in mijn vooronderzoek ook deze lekkere versie met mango en appel tegen van Lekker eten met Linda. Ook een aanrader voor de suikervrije eter!
Verse Kersen & Rabarber Compote zonder Suiker
- 140 gram verse rabarber
- 140 gram verse kersen (gewicht met pit)
- 75 gram verse dadels (gewicht zonder pit)
- 1/2 theelepel vanillepoeder
- snufje zout
Hak de rabarber in kleine blokjes. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur, en voeg de rabarber toe. Ontpit ondertussen de kersen, en voeg deze samen met de dadels toe aan het pannetje.
Breng even aan de kook, totdat de rabarber goed zacht is geworden. Dit duurt ongeveer 12 minuten. Voeg dan een theelepeltje vanillepoeder en een snufje zout toe en roer even goed door.
Prak de compote grof met een vork, of pureer deze ietsje gladder met een staafmixer. Ik deed het laatste, dan is hij lekker kidsproof!
Je kunt een eetlepel chiazaad toevoegen aan de compote om deze iets te laten indikken. Dit is niet noodzakelijk, maar is deed dit wel om bijvoorbeeld de compote als taartvulling te gebruiken!
Wat is jouw favoriete recept met rabarber? En zit daar suiker in? 🙂 Laat vooral je reactie achter hieronder het bericht bij de comments, of onder het artikel op social media. Ik ben benieuwd hoe jullie de rabarber zonder suiker eten. Misschien gewoon in een goed hartig recept?
Liefs,
Saskia
Erg lekker had geen kersen, heb pruimen gebruikt. ook fijn zo zonder een grote hoeveelheid suiker.
Oe, dat klinkt ook erg lekker! Leuk!
Net internet aan het afstruinen voor een recept met rabarber dat past in het histaminedieet. Mango, aardbeien, rozijnen heb ik langs zien komen om het zoeter te maken, maar die mogen allemaal niet. Maar dit recept klinkt erg goed. Ik ga ‘m zo snel mogelijk uitproberen. Ben erg benieuwd. Bedankt voor het delen 🙂
Geen dank, hopelijk valt hij in de smaak!