Jaaa, dit overheerlijke stukje suikervrije chocolade met cranberry’s misstaat niet op de feestelijke kerst tafel. Serveer hem na afloop van het diner bij een lekker kopje thee of koffie, of zet hem overdag op tafel voor de familie. Het wordt geheid smullen! Om de fudge-achtige chocolade mooi rood en groen te kleuren, maakte ik deze met cranberry’s en pistachenootjes. Maar de chocolade fudge zit bomvol knapperige nootjes, en is daarom een gezond alternatief voor een bon-bon of stukje kerst chocola…
Cranberry’s zijn overigens slecht zonder suiker te verkrijgen, daar ben ik me wel van bewust! Ik gebruikte zelf in dit recept een variant gezoet met ananassap, maar je kunt ze soms ook vinden gezoet met appelsap. Uiteraard is dat niet écht helemaal volgens mijn richtlijnen, maar gelukkig bevatten ze dan geen standaard witte suiker. Kijk dus even goed op de verpakkingen. De meeste kans om een zakje relatief goede gedroogde cranberry’s te kopen, heb je bij een natuurwinkel of een ouderwetse marktkraam.
Gelukkig zitten er niet bakken vol cranberry’s in deze chocolade, en wordt deze vooral gezoet met Medjool dadels. (Of in ieder geval, de sappigste dadels die je maar vinden kan!) Het recept voor deze Kerst Chocolade kwam ik tegen op de prachtige site van Madeleine Shaw, zij noemt het Rocky Roads! Logisch, want het zijn bijna meer noten dan chocola! Madeleine is overigens bekend van de prachtige “get the glow” boeken, die helaas bij ons alleen in het Engels te verkrijgen zijn.
Kerst Chocolade met Cranberry’s en Noten
voor een hele hoop stukjes chocolade! (+/- 40 blokjes)
Aanwijzingen
Rooster de noten een paar minuten in een koekenpan, tot ze lekker geuren en goudbruin kleuren. Haal ze dan uit de pan en laat ze afkoelen.
Mix de dadels, kokosolie, amandelmelk en cacao in een keukenmachine of stevige blender. Verdeel de noten over een kleine ovenschaal, en giet het cacao-mengsel eroverheen. Dek het dan af, en zet het minimaal 2 uur in de vriezer om op te stijven.
Hierna kun je de chocolade in stukken hakken. Bewaar de chocolade vooral in de vriezer, dan heb je altijd iets lekker omhanden tijdens de feestdagen. Hij is goddelijk!
Gelukkig kunnen we ook nog een beetje verantwoord genieten tijdens de feestdagen. Een handje noten per dag, dat is immers het advies. Nou, daar helpt deze chocolade met cranberry’s je zeker bij. Wat serveer jij als relatief “verantwoord” snoepgoed deze Kerst?
Omdat ze zo moeilijk te vinden zijn, heb je de cranberries zonder suiker gelukkig niet gebruikt in dit recept! 😉
Hahaha, ja lekker handig hè? Maar ik vind ze altijd zo goed bij Kerst passen… 😉 Rozijntjes werken ook in de plaats!
Super recept! We hebben met zn allen enorm genoten!
Yay, wat fijn, Milou! 🙂