Een oprechte waarschuwing is een must bij deze koeken: Gevaarlijk! Dit zijn koekjes waar je niet vanaf kunt blijven! Deze amandelmeel koeken met sinaasappel zijn echt lekker om te serveren bij de koffie of thee. Maak ze vooral wanneer je visite verwacht, dan kun je ze tenminste niet allemaal in je eentje opeten. Haha. De koeken zijn gezoet met sappige dadels en een flinke mespunt vanille. Heerlijk!
Ik maakte ze toen ik alleen thuis aan het werk was. En je snapt het al: er verdwenen er meteen een hoop in mijn holle kies. Vooruit, ik heb mijn lunch er toen maar een beetje op aangepast (lees: en netjes een salade gemaakt). Snoepen moet soms ook kunnen! Vinden jullie niet? En ook al schreef ik eerder een artikel over dadels, en hoe gezond ze wel of niet zijn, zoveel eet ik er uiteindelijk in een week niet. Want ik eet niet iedere dag zoetigheid. Al gaat een stukje super-pure chocolade er meestal wel in.
Maar in het weekend? Dan kunnen we lekkers bakken!
Roomboter Amandelmeel Koeken met Sinaasappel & Dadels
voor 9-10 grote koeken
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram roomboter
- 2 eieren
- 100 gram (sappige) dadels (zijn die van jou erg droog? week ze dan even voor in een kommetje water)
- 1 mespuntje suikervrije vanille-poeder
- rasp van een sinaasappel
- 1 snuf zout
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een keukenmachine de eieren, boter en de dadels. Laat het geheel even goed draaien, tot de dadels mooi fijngemalen zijn.
Meng dan in een mengkom het amandelmeel, de rasp van een goed gewassen (liefst biologische) sinaasappel, een snuf zout, 1 flinke theelepel wijnsteenbakpoeder en het suikervrije vanillepoeder.
Meng de natte met de droge ingrediënten tot een (licht plakkerig) beslag. Rol er balletjes van tussen de handpalmen en druk deze op een met bakpapier beklede bakplaat tot koeken.
Bak de amandelmeel koeken af in de oven in 16-18 minuten. Houdt de oven de laatste minuten goed in de gaten, zodat ze niet aanbranden. Laat de koeken dan goed afkoelen. Ze zijn vrij zacht na het bakken, maar worden steviger als ze afgekoeld zijn.
Geniet van de amandelkoeken met sinaasappel! Met wie ga jij ze delen?
ziet er erg lekker uit ga het zeker proberen en wil graag meer recepten proberen
Leuk om te horen, Carla!
Ik halveerde het recept maar vergat de appelsienrasp te halveren. Dus dubbel zoveel appelsiensmaak. Hmmm het smaakte heerlijk! Ik wil ze ook eens met citroenrasp proberen.
Mmmm, lekker veel sinaasappel! 🙂 Fijn, Brigitte!
Met het originele recept was het deeg veel te nat/plakkerig en je kon er onmogelijk ballen van rollen.
Ook na 50 gr. extra amandelmeel toegevoegd te hebben was het maar net mogelijk om ballen te maken.
Toen de koekjes gebakken/afgekoeld waren bleven ze inderdaad nog redelijk zacht.
Wij hebben toch liever knapperige koekjes (of het moeten bitterkoekjes zijn)
Ik heb direct na het originele recept nog een variant gemaakt met 250gr amandelmeel, 80 gr kokosbloesemsuiker, een volle theelepel bakpoeder en de twee eieren, snuf zout, rasp van een sinaasappel en mespunt vanielle.
Maar ook met de kokosbloesemsuiker i.p.v. de dadels werden de koekjes niet knapperig 🙁
De structuur van de koekjes was wel goed.
Foto op Pinterest: https://www.pinterest.com/pin/689121180452885516/activity/tried
Ik ga deze zeker niet meer bakken.
Hallo Kath, het worden inderdaad zachte koeken. Daar moet je inderdaad maar net van houden!
Súper lekker!! Ik heb er zelf nog wat gehakte (90 % pure) chocolade doorheen gedaan. Ik vind zelf sinasappel en chocolade een geweldige combinatie. Het lekkere van deze koeken vind ik dat ze best krokant zijn aan de buitenkant en aan de binnenkant nog een klein beetje zacht. Ik heb een nieuwe favoriet 🙂
Yes, wat leuk om te horen, Josine!