I´m not gonna sugarcoat it. Wat in feite betekent: ik ga het niet verbloemen. Koekjes zijn niet per se gezond voor je. Maar het is wel heel gezond om soms een koekje te eten! 😉
Als je te restrictief bent in je eetpatroon ligt immers het “what-the-hell” effect op de loer. Dus het is juist goed om gezond eten af te wisselen met soms wat minder gezond eten. En omdat ik op Facebook het verzoek kreeg of ik niet eens chocolate chip koekjes wilde maken, ben ik er vol enthousiasme mee aan de slag gegaan. Deze zachte chocolate chip koeken maakte ik met amandelmeel, en zoette ik met een paar dadels en wat kleine stukjes pure chocolade.
Want iedereen die me al wat langer kent, weet wel dat ik graag gebruik maak van ingrediënten vol met vitaminen, vezels en mineralen. Dat is dus niet om te zeggen dat er in dadels geen (natuurlijke) suikers zitten, maar ze bevatten een hoop meer vezels dan “gewone suiker”.
Eet jij liever een gewoon koekje? Dan mag dat natuurlijk van mij ook!
Als je er maar lekker bewust van geniet!
Chocolate chip koekjes van amandelmeel
Bereidingstijd: 25 min. (inclusief 15 minuten baktijd)
Benodigdheden: keukenmachine. spatel
Ingrediënten voor 5 grote koeken
- 50 g sappige dadels (ontpit, ik gebruikte 3 grote Medjool dadels)
- 25 g ghee (geklaarde boter), of gebruik roomboter, kokosolie
- 1 ei (M)
- 100 g amandelmeel
- snufje zout
- 1/2 tl vanillepoeder
- 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
- 2 stukjes pure chocolade (> 72% caca0)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng in de keukenmachine de dadels, ghee en het ei tot een redelijk gladde massa.
- Meng in een mengkom amandelmeel met zout, vanillepoeder en wijnsteenbakpoeder.
- Schep vervolgens het mengsel uit de keukenmachine bij de droge ingrediënten en spatel het geheel goed door.
- Hak de pure chocolade in kleine stukjes, en schep deze door het beslag.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Het beslag is vrij plakkerig, dus gebruik bijvoorbeeld een ijsschep om bolletjes van het beslag op de bakplaat te verdelen. Met een vork kun je de bolletjes vervolgens een beetje plat drukken.
- Bak de koeken dan af in ongeveer 15 minuten. Laat ze goed afkoelen op de bakplaat, dan harden ze nog een beetje uit.
Geniet van de koeken! Meer bakinspiratie, met als motto voeden in plaats van vullen vind je uiteraard in mijn hardcover kookboek! Te koop o.a. bij bol.com.
Kun je wijnsteenbakpoeder ook vervangen door gewoon bakpoeder?
Ja hoor!
In dit recept staat vanillepoeder genoemd, is dat proteïnepoeder? Kan dit ook door iets anders vervangen worden, bv vanille essence?
hier wordt geen eiwitpoeder mee bedoelt, maar pure vanille in poedervorm. Dit is inderdaad een alternatief voor vanille essence!
Ik gebruik bij gebrek aan beter gewone vanille aroma, een klein beetje. Compliment van mijn hele gezin voor deze koekjes, iedereen vindt ze heerlijk!
ik had een tijd geleden bij de sligro een grote pot vanille poeder gekocht. Wel heel duur maar ik gebruik het vaak genoeg voor gezonde snackjes te maken. Ik heb je site net ontdekt dus ik ben benieuwd hoe ze de oven uitkomen. Dinner recepten moet ik nog even opzoeken. Als het mij bevalt neem ik je complete boek.
Super lekker! Ik ben blij dat gezond ook lekker kan zijn 😉
In het recept chocolate chip koekjes staat: 2 stukjes pure chocolade.
Hoeveel is dat in gewicht?
En verder heb ik GHEE gekocht bij de TOKO.
Is dat margarine?
M.vr.gr. Fransje
Wauw, wat een heerlijke koekjes! Bedankt voor dit recept Saskia 🙂