Ik bakte lekkere koekjes met roomboter voor de feestdagen! En dan in de leukste vormpjes, uiteraard. Ik kwam deze leuke uitsteekvormpjes voor gemberkoek-mannetjes tegen en kon het niet laten: Ik maakte lekkere kerst koekjes met appelstroop! Ik gebruik dit normaal eigenlijk nooit om iets mee te zoeten, maar ik wilde het toch eens proberen! (En wat waren deze kerst koekjes geslaagd!)
Ik bakte ze deze week samen met mijn peuter en die vond het maar een gek gebeuren. Mijn handen waren de hele tijd “bah” van het plakkerige beslag. (Dus hij stond erop dat ik continu mijn handen waste…) En die vormpjes? Die herkende hij toch niet direct als mannetjes… Pas toen ik het hoofd, de armpjes en de benen aanwees, had hij door watvoor vormpje het moest zijn. Toen de koekjes eenmaal waren afgekoeld, begon het feest van het snoepen pas. En dan is het concept “ook nog wat overlaten voor papa” al helemaal niet te bevatten… Heerlijk. Laat de feestdagen maar komen!
Volgens de marktkoopman kon ik het beste appel-perenstroop gebruiken: Deze was nog iets zoeter dan de appelstroop, die het baksel soms een beetje zuur kan maken. Maar met appelstroop werken de koekjes ook prima, hoor! Ik heb ook een lading koekjes met kokosolie in plaats van roomboter gemaakt, maar de roomboter versie was toch wel iets lekkerder…
Roomboter Koekjes met Appelstroop
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram speltmeel
- 75 gram roomboter
- 60 gram appelstroop of appel-perenstroop (zonder toegevoegde suiker, uiteraard)
- 2 eetlepels amandelmelk (of andere melk naar keuze)
- 1/2 theelepel koek & speculaaskruiden
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Meng in een kom het amandelmeel, speltmeel, de speculaaskruiden en wijnsteenbakpoeder. Meng in een andere kom de boter, appelstroop en eetlepels amandelmelk. Prak de boter een beetje fijn en meng deze met de andere natte ingrediënten. Schep dit mengsel dan door de droge ingrediënten, en kneed het mengsel even kort met de handen, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Verpak het deeg dan luchtdicht en leg het minimaal een uurtje in de koelkast te rusten (een nachtje kan ook).
Verwarm dan de oven voor op 190 graden. Bestrooi het aanrecht met wat extra amandelmeel en plaats de bal erop. Leg een bakpapiertje op de bal, en rol hem met en deegroller uit tot ongeveer een halve cm dikte. Verwijder dan het bakpapiertje en gebruik de steekvorm om koekjes uit te steken. Plaats de koekjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes af in 10-15 minuten. Hou de oven vooral goed in de gaten, want de koekjes kunnen ook snel verbranden! Laat ze even afkoelen voor je aanvalt.
Met welke koekenbakker maak jij deze roomboter koekjes met appelstroop? Ik ben weer erg benieuwd hoe ze smaken! Meer zoet zonder geraffineerde suikers in een geweldig boek om cadeau te geven? Bekijk mijn hardcover kookboek!
Hoi Saskia,
Waarom kies je voor appelstroop, dat is toch ook ingedikt en veel vezels uitgehaald en dus vergelijkbaar met agavesiroop e.d. of zie ik dat verkeerd? Groetjes, Saar
Hallo Saar, dat klopt. Daarom noem ik het ook foute koekjes, en staat erbij dat ik het normaal ook nooit gebruik om iets mee te zoeten. Ik wilde gewoon een keer iets anders proberen! 😉 Ik weet ook dat er genoeg lezers zijn die minder streng zijn in de leer en wel agavesiroop, honing of appelstroop gebruiken. Speciaal voor hen, voor mijn zoon, en voor degenen die juist weer niet van dadels etc. houden, dit recept! Voel je vooral vrij om het naar je eigen wensen aan te passen.
Heeeerlijk!!
Samen gemaakt met drie peuters, ze vonden het super leuk om te doen en ze smullen ervan 🙂
Bedankt voor dit recept.
Hé, wat leuk, ik zag net ook je reactie op Facebook. Fijn dat het recept in de smaak viel!
Hoi Saskia,
Zowel voor de pindakaaskoekjes als deze koekjes: bewaar je ze t beste in de koelkast of daarbuiten in een keukenkastje bijvoorbeeld? (Uiteraard in een bakje met deksel)
Hallo Narida! Volgens mij zag ik je berichtje ook op de community, maar voor de zekerheid: Ik bewaar ze meestal in de koelkast, maar een paar dagen buiten de koeling overleven ze ook (mits het geen tropisch warme plek is, uiteraard).. 😉