Dat ik van chocolade hou, zal ik niet onder stoelen of banken steken. Ik maak daarom graag gezonde baksels met cacao. Deze geven mij toch dezelfde voldoening, zonder al teveel suiker! Én ik voel me wat minder schuldig als ik mijn zoon zie snoepen. Ik maakte dit keer een paar chewy suikervrije chocoladekoeken, helemaal vegan. Gewoon, omdat we niet altijd dierlijke producten nodig hebben om lekker te eten. Én omdat ik je wil laten zien dat eieren eigenlijk best makkelijk te vervangen zijn in mijn suikervrije baksels…
Om maar even vooruit te lopen op mogelijke vragen: Ja, je kunt het chiazaad ook vervangen door 2 eieren (als je de koeken niet vegan wilt maken). Je kunt de kokosolie vervangen door roomboter, als je niet van kokosolie houdt. Het roggemeel kun je mogelijk vervangen door speltmeel, als je dit niet in huis hebt. Je kunt zelfs de dadels vervangen, door bijvoorbeeld rozijnen in de plaats te gebruiken, als je niet zo van dadels bent. 😉 Wees vooral creatief, en er komt vast iets moois uit. De volgende tips zou ik wel meenemen: bak deze koekjes vooral niet te lang. Omdat ze donker van kleur zijn is het lastig bepalen of ze al “goudbruin” gebakken zijn. De koeken horen na het bakken echter nog een beetje zacht te zijn. Zoals mijn man zei, knapperig van buiten maar lekker zacht van binnen… en dat effect ontstaat pas als ze even kort zijn afgekoeld.
Ik gebruikte trouwens voor de leuke print een koekstempel van Hema! Maar die is uiteraard niet essentieel.
Suikervrije chocoladekoeken van Amandelmeel
voor ongeveer 7 grote koeken
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram roggemeel
- 50 gram kokosolie
- 2 eetlepels chiazaad
- 3 eetlepels cacaopoeder (liefst rauw, dan bevat het de meeste voedingsstoffen)
- 100 gram sappige dadels (bijvoorbeeld Medjool dadels), ontpit
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder (of 1 theelepel baking soda én 1 el citroensap of appel azijn)
- een snuf Himalaya zout
Meng 2 eetlepels chiazaad met 6 eetlepels water. Zet dit even een paar minuten apart, totdat het mengsel een gelei vormt. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden.
Meng dan de droge ingrediënten in een kom: de amandelmeel, roggemeel, cacaopoeder, wijnsteenbakpoeder en het snufje Himalaya zout. Smelt de kokosolie even kort in een steelpannetje en ontpit de dadels. Pureer dan in een keukenmachine, of met een staafmixer de natte ingrediënten: meng de chiazaad gelei, vloeibare kokosolie en dadels tot een glad geheel. Schep dit mengsel door de droge ingrediënten en kneed het even kort totdat het goed vermengd is en er geen droge stukken meer zijn. Maak dan 7 bollen van dit koekdeeg. Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en druk de 7 ballen erop. Je kunt ze met je vingers tot koeken vormen, of gebruik een mooie stempel.
Bak de suikervrije chocoladekoeken dan in 18-20 minuten op 180 graden gaar. De randjes zullen dan licht donkerder gekleurd zijn. Laat ze even kort afkoelen, en geniet ervan! Je kunt ze luchtdicht verpakt zo’n 4-5 dagen bewaren, invriezen heb ik niet geprobeerd!
Ga jij aan de slag met deze vegan chocokoeken en vind je het leuk om je creatie te delen? Gebruik dan #blijsuikervrij of tag mij @blijsuikervrij.nl op Instagram, zodat ik jouw foto’s ook kan terugvinden. Laat ook vooral je vragen of ervaringen betreffende het recept achter bij de comments!
Wauw, wat een heerlijk recept. Super leuk ook met die ‘home made’ stempel er op.
Thanks, Anne!
Vanmiddag gemaakt, niet vegan dus met eieren en roomboter, maar lekker!!
Volgende keer vegan versie.
Oh ja, zout vergeten, dus kan alleen nog lekkerder worden 🙂
Hahaha, goed om te horen, Jenny!
Ik heb de koekjes gemaakt maar alleen de buitenste randjes zijn krokant geworden. Hoort dit wel? Ik denk dat dat ze iets lekkerder waren als ze helemaal krokant waren. Doe ik wat verkeerd?
Verder was de smaak heerlijk!
Hallo Kimberly, helaas worden koeken met gedroogd fruit nooit echt krokant. Dan moet je echt met kokosbloesemsuiker oid gaan bakken, en dat doe ik zelf met mate. 🙂
Super lekkere koeken, ik heb ze al een paar keer gemaakt. Wat ik mij alleen afvraag; als je rauwe cacaopoeder verhit, dan gaan de goede voedingsstoffen toch verloren?
Hallo Claire, ja dat klopt inderdaad! Een deel van de goede voedingsstoffen gaat dan helaas verloren. Rauwe cacaopoeder komt dan ook nog beter tot z’n recht in “rauwe” tussendoortjes, zoals in deze brownies bijvoorbeeld.