Als één van je liefste vriendinnen je vraagt of je een taart wilt bakken voor haar huwelijk, dan moet je natuurlijk aan de bak… Testen, testen, testen! En dat is bij taarten natuurlijk niet klagen. Want één stukje proeven, daar blijft het natuurlijk niet bij. Je kunt moeilijk de rest van de lekkere taart weggooien! Gelukkig geloof ik in het 80/20 principe. Want, hoe zit dat dan met deze lekkere paleo lemon curd kokos taart?
De kokos taart voldoet niet helemaal aan de regels van “suikervrij” eten zoals ik deze zelf hanteer. Ik weet dat er veel foodbloggers zijn die “vrij van geraffineerde suikers” ook wel eens verkopen als “suikervrij”. Maar nee, deze taart is niet geheel suikervrij. Hij is echter wél vrij van geraffineerde suikers (zoals o.a. witte kristalsuiker). Je kunt de taart namelijk zoeten met bijvoorbeeld rauwe honing, rijststroop of zoals ik deed met een goede kwaliteit agavesiroop. En dan is het stiekem best een heerlijke en nog redelijk gezonde paleo-proof traktatie. De kokos taart is glutenvrij en gemaakt zonder boter.
What’s the deal eigenlijk met agavesiroop? Er werd ooit gezegd dat het een ideale zoetstof zou zijn vanwege zijn lage glycemische index (oftewel, minder suikerdip!). Het ligt nu echter redelijk onder vuur omdat het voor een groot deel uit fructose bestaat. Deze fructose moet worden afgebroken in onze lever en daar heeft onze lever maar een beperkte capaciteit voor. Tja, de één noemt agavesiroop een superfood en de ander dreigt dat het slechter voor je is dan suiker… Onderzoek is zoals altijd in volle gang en hierdoor zijn er continu wisselende signalen. Ik kies er daarom voor om het, net zoals alle andere suikervervangers, slechts met mate te gebruiken en te kiezen voor een zo min mogelijk bewerkt product. En nee, helaas niet iedere dag taart!

Overheerlijke Kokos Taart met Lemon Curd
Kokosbodem
- 1/2 cup (gesmolten) kokosolie (hoeveel is een cup?)
- 2 eieren
- 2 eetlepels rauwe honing (of rijststroop, agave)
- een snufje zout
- 3/4 cup kokosmeel
Lemon Curd
- 2 eieren
- 2 stuks ei-geel
- 1/3 cup rauwe honing (of rijststroop, agave)
- 1/2 cup citroensap (is ongeveer het sap van 2 grote citroenen)
- citroenschil van twee citroenen (zorg ervoor dat je geen bittere witte schil mee raspt)
- 1/3 cup kokosolie
- een snufje zout
Verwarm de oven voor op 200 ℃. Begin met het bereiden van de kokosbodem. In een grote mengkom, meng met een vork de gesmolten kokosolie, eieren, honing en een snufje zout. Voeg dan pas het kokosmeel toe en meng totdat een vochtig deegje vormt. Maak een bal van het deeg en leg deze in een taartvorm van ongeveer 30 cm. Ik bekleedde deze voor de zekerheid met bakpapier. Gebruik je handen om het deeg evenredig over de bodem van de taartvorm te verspreiden en druk het ook in de hoekjes een beetje omhoog zodat een randje ontstaat. Prik vervolgens met een vork een aantal gaatjes in de bodem en bak de bodem ongeveer 9 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op de bodem en haal deze uit de oven zodra de randjes goudbruin kleuren. De baktijd kan dus enigszins verschillen per oven.
Bereid, terwijl de korst in de oven staat, de lemon curd. In een klein steelpannetje, mix de eieren, het eigeel, de honing, zout, citroenschil en -sap. Voeg dan de kokosolie toe en zet het pannetje op middelhoog vuur. Kook het mengsel, continu roerend, gedurende ongeveer 8 minuten, tot het een wat dikkere curd wordt. Giet de lemon curd dan door een zeef en verdeel deze vervolgens over de kokosbodem. Laat de taart kort afkoelen en zet deze dan nog minimaal een uur in de koelkast om verder op te stijven.
Geniet (met mate)! 😉
Hoi!
Vandaag voor de tweede keer dit recept gemaakt. Bij mij is alleen de bodem errug vloeibaar en kan er dus geen bal van maken. Ik voeg dan nog een ¼ cup kokosmeel toe (nog steeds wat vloeibaar), vul de vorm en zet het in de oven. Na een minuut of 5 uit de oven halen en dan alsnog het deeg wat verdelen en opstaande randjes maken. Daarna weer een minuut of 10 in de oven.
Minder kokosolie of minder ei werkt denk ik ook, maar dat nog niet geprobeerd.
En oh ja, ik heb het recept met (1) sinaasappel gemaakt ipv citroen. Erg lekker!
Eet smakelijk
Hallo Judith, wat gek! Ik heb de taart al een paar keer gemaakt en hier nog geen last van gehad. Fijn dat je het hebt kunnen oplossen op een creatieve wijze!
Ik heb ooit de vergissing gemaakt om kokosrasp te gebruiken i.p.v. kokosmeel. Dat gee ook een heel ander deegje!
Goedemorgen Saskia,
Beetje stomme vraag maar hoe meet ik een cup?
Wil deze lekkere taart wel eens gaan proberen
Fijn weekend alvast
Groetjes Mabel
Het woord CUP is onderstreept. Dat is een link naar het antwoord
Yes! Fijn dat jullie elkaar helpen! 😉
Hoi! Zat te denken om deze met de kerst te maken als dessert.
Kan ik m de 24ste al maken of 25 in de ochtend?
Groetjes Karin
Hallo Karin, je kunt hem prima een dagje in de koelkast bewaren. Gewoon even goed afdekken! 😉
Voor hoeveel personen is dit recept want wij willen het maken voor 8 personen is het dan te weinig?
Hallo Rene! De taart kan prima voor 8 personen. Als je met meer bent worden het kleine puntjes! 😉