Ik typ dit bericht terwijl ik met een schuin oog naar de video-babyfoon kijk. Mijn zoontje haalde ik zojuist van het kinderdagverblijf met hoge koorts. Daar wordt ik als moeder toch wat onrustig van, helemaal omdat dit betekent dat hij een verhoogde kans heeft op koortsstuipen. Hij slaapt inmiddels al bijna 2 uur, en ondertussen probeer ik me ook meer te ontspannen. Ik besloot wat te bakken, want dat is toch altijd wel een goede afleiding! Een soort therapie. Ik maakte een recept zoals jullie dat van mij gewend zijn: enkel en alleen gezoet met wat gedroogd fruit. Het werden deze mooie glutenvrije muffins van kastanjemeel en kokosyoghurt.
Ik maakte al eerder deze havermout broodjes met kokosyoghurt, en zo ontdekte ik dat de Griekse yoghurt die in veel recepten wordt gebruikt, ook best eenvoudig te vervangen is. Het is alleen opletten geblazen met de dosering, omdat de kokosyoghurt doorgaans een stuk vloeibaarder is dan Griekse yoghurt. Maar goed, wel weer een receptje gelukt. Glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers!
Ik besloot naast de rozijntjes ook geen extra zoet toe te voegen. Inmiddels zijn wij suikervrije eters wel wat minder zoet gewend. Daarnaast is notenmeel en kastanjemeel van zichzelf al iets zoeter, dus heeft het minder extra’s nodig!
Een fijn recept waarvoor je geen keukenmachine nodig hebt.
Glutenvrije Muffins van Kastanjemeel & Kokosyoghurt
voor 5 muffins
- 50 gram kastanjemeel
- 25 gram amandelmeel
- 1 groot ei
- 100 ml kokosyoghurt (naturel & ongezoet)
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- mespuntje vanillepoeder
- snuf Himalaya zout
- 40 gram rozijnen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom het kastanjemeel, amandelmeel, de wijnsteenbakpoeder, kaneel, vanille en zout. Voeg dan het ei en de kokosyoghurt toe. Roer het geheel goed door.
Schep als laatste de rozijnen erdoor, en optioneel nog wat zoetstof naar wens (een druppeltje stevia bijvoorbeeld). Wij lieten dit weg.
Vet dan de muffinvormpjes in met wat kokosolie of boter en verdeel het beslag hierover. Schuif de muffins de oven in en bak ze af in 25 minuten. De muffins zijn dan mooi goudbruin gebakken.
Heb jij deze muffins van kastanjemeel en kokosyoghurt geprobeerd? Dan hoor ik graag wat je ervan vond! Laat vooral je reactie achter bij de comments of op social media.
Hallo,
Ik vind deze site erg leuk en informatief. Ik ben pas sinds een paar dagen geinteresseerd in een sukervrij dieet. En dat valt nog niet mee want ik vind het moeilijk om onderscheid te maken tussen geraffineerde suikers en goeie suikers.
Nou zag ik bijv in en recept kastanjemeel voorbij komen maar als ik dan naar de ingredienten kijk valt het me op dat er ng best veel suiker inzit. Dit zullen dan wel goeie suikers zijn anders gebruikt u ze niet, maar hoe kan ik dat nou gemakkelijk zelf onderscheiden??
En hoe zit het met lactose in alle zuivelproducten? Is het dan beter om geen melk, kaas of yoghurt te gebruiken?
Hallo Mieke, er zit een onderscheid in de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Sommige producten bevatten van nature aanwezige suikers (zoals die in een banaan). Deze staan wel op in de tabel, uiteraard. Waar ik op let zijn de geraffineerde (toegevoegde) suikers. Hiervoor is het dus belangrijk om de ingrediëntenlijst te scannen? Welke ingrediënten zijn aan het product toegevoegd, en staat hier een vorm van suiker tussen? Hier kun je wat meer lezen over waar je het beste op kunt letten als je etiketten leest! Succes, Mieke!