• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Overheerlijke Rauwe Brownies, Vegan en Glutenvrij

23 december 2013

Overheerlijke Rauwe Brownies, Vegan en Glutenvrij

Ben je nog op zoek naar een perfect dessert voor kerst, of een goed tussendoortje om te serveren bij de koffie of thee? Je maakt deze rauwe brownies in no-time en ze zijn lekker sappig en puur. Alweer een brownie recept? Jazeker! Dit is een hele ander versie, want deze hoeft geen seconde de oven in. En toch zijn ze overheerlijk. Het geheime ingrediënt? Gedroogd fruit, uiteraard. Niets vreemds dus, maar gewoon een prachtig dessert met ingrediënten van moeder natuur. Ik maak in dit recept gebruik van rauwe cacao, maar gewone cacaopoeder werkt waarschijnlijk prima. Kies wel een pure en ongezoete variant, anders is een suikerpiek uiteraard onvermijdelijk.

Cacao = een superfood!

I loooove cacao! En gelukkig is het ook erg gezond. Uiteraard kun je er altijd in doorschieten, maar het regelmatig nuttigen van cacao is goed om de volgende redenen:

1. Cacao is goed voor de bloeddruk

Uit een meta-analyse van 42 wetenschappelijke studies bleek dat het regelmatig consumeren van cacao opmerkelijk positieve effecten heeft op de bloeddruk en bloedcirculatie.

2. Cacao is een bron van mineralen

Cacao zit vol mineralen koper en magnesium. Vooral van dit laatste mineraal hebben veel mensen een tekort. Dit is ernstig omdat magnesium noodzakelijk is voor een goede werking van zo’n 300 enzymen in ons lichaam.

3. Cacao bevat flavonoïden

Yes, dat stofje wat je ook in rode wijn kunt vinden en wat erg gezond schijnt te zijn. Dat kun je ook terugvinden in cacao. Het is een anti-oxidant wat erg goed is voor onze gezondheid! Omdat ons lichaam het in zijn geheel kan opnemen, werkt het bijna als een medicijn…

Vooral rauwe cacao is een bron van anti-oxidanten. Bij de gebrande variant (die je standaard in de supermarkt koopt), gaan vanwege het verhitten wel wat anti-oxidanten verloren.

4. Van cacao worden we blij!

Ja, en dit is geen placebo effect. Dit komt door een verscheidenheid aan chemicaliën uit cacao, zoals serotonine, tyramine en PEA. Die hebben ons lichaam bij het aanmaken van endorfines, en daar worden we gelukkig van. Ook helpt cacao ons lichaam bij het aanmaken van dopamines, en dopamines spelen een belangrijke rol in hoe energiek we ons voelen.

Overheerlijke Rauwe Brownies, Vegan en Glutenvrij

Overheerlijke Rauwe Brownies

voor 6-8 stukjes

  • 1 cup walnoten (hoeveel is een cup?)
  • 1/2 cup (rauwe) cacaopoeder
  • 1 cup medjool dadels
  • 1/2 cup gedroogde vijgen
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snufje cayennepeper
  • snufje (himalaya) zout

voor de topping:

  • 5 grote eetlepels kokosolie
  • 3 grote eetlepels (rauwe) cacaopoeder
  • snufje kaneel
  • snufje cayenne
  • 8 druppels vloeibare stevia (of een eetlepel andere zoetstof naar keuze)

Maal de walnoten fijn in de keukenmachine. Voeg daarna de cacaopoeder, kaneel, cayennepeper en snuf zout toe aan de keukenmachine, en maal het nogmaals goed door.

Voeg als laatste de dadels en vijgen toe. Voeg hiervan telkens een deel toe, laat het even goed draaien en voeg dan wat meer toe. Dit om te voorkomen dat je machine schrikt van de hoeveelheid gedroogd fruit! Als de vijgen erg droog zijn, laat ze dan vooral even weken in wat water.

Als het geheel goed vermengd is, druk het dan in een met bakpapier bekleed bakblik of ovenschaal. Ik gebruikt een klein cakeblik.

Maak als laatste de topping. Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuurtje en voeg als het vloeibaar is de overige ingrediënten van de topping toe. Roer het geheel even goed door. Giet het vervolgens op de brownie, verspreid het evenredig.

Zet het bakblik in de koeling (ongeveer 20 min.) totdat de topping enigszins is uitgehard. Je kunt de rauwe brownies enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten container.

Ik maakte van deze rauwe brownies ook al eerder een feestelijk dessert door ze te serveren met een sausje van gepureerd rood fruit. Smullen! Deze brownies met zwart bonen zijn ook een aanrader!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Raw vegan aardbeien & chocoladetaartjesRaw vegan aardbeien & chocoladetaartjes Suikervrije bonbons met Dadels, Cacao & AmandelenSuikervrije Bonbons van Dadels, Amandelen & Cacao Suikervrije Kersen & Rabarber Kruimeltaart (ook glutenvrij)Suikervrije Kersen & Rabarber Kruimeltaart (ook glutenvrij) Vegan Brownies met Bramen & Kokosbloesemsuiker, Glutenvrij, Gemaakt van BakbananenmeelVegan Brownies met Bramen & Kokosbloesemsuiker

Categorie: Desserts, Suikervrije Tussendoortjes, Vegan Tags: cacao, cayennepeper, dadels, gedroogde vijgen, glutenvrij, kaneel, kokosolie, medjool, rauwe brownies, vegan, walnoten

Vorig bericht: « Suikervrije Kokos & Pompoen Muffins
Volgend bericht: Gezonde Avocado Spread »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Evae zegt

    25 februari 2016 om 8:38 pm

    Dit zijn mijn nieuwe favoriete brownies! Ik heb ze al 4 keer gemaakt

    • Saskia zegt

      6 maart 2016 om 6:17 pm

      Leuk!

  2. Alexandra zegt

    26 oktober 2016 om 6:44 pm

    Hoi Saskia

    Zijn de dadels ook gedroogd of vers?

    Groet
    Alexandra

    • Saskia zegt

      27 oktober 2016 om 11:52 am

      vers is het lekkerst, als je gedroogde dadels gebruikt kun je ze het beste even kort weken in een kommetje water.

  3. Cindy zegt

    8 augustus 2017 om 9:57 am

    Wow, in combinatie met de cayennepeper en kaneel is het zinderend lekkere brownie! Ik heb de bovenlaag nog gedecoreerd met kokosrasp, gojibessen en cacaonibs zodat het er extra feestelijk uit zag. Ik houd zelf erg van pure chocolade en nu ik al een tijdje ‘suikervrij’ eet vind ik deze brownie ongelofelijk lekker; maar ik merk wel dat dit niet naar iedereens smaak is.

    • Saskia zegt

      8 augustus 2017 om 2:04 pm

      Klinkt goed! 🙂 Dat klopt, inderdaad, mensen die meer suiker eten, zullen mogelijk moeten wennen aan de smaak van het gedroogde fruit.

  4. Ineke zegt

    16 maart 2019 om 11:14 pm

    Als toetje, met slagroom en geraspte kokos. Heerlijk!!

    • Saskia zegt

      9 april 2019 om 9:51 am

      Oe, lekker, Ineke!

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact