Ben je nog op zoek naar een perfect dessert voor kerst, of een goed tussendoortje om te serveren bij de koffie of thee? Je maakt deze rauwe brownies in no-time en ze zijn lekker sappig en puur. Alweer een brownie recept? Jazeker! Dit is een hele ander versie, want deze hoeft geen seconde de oven in. En toch zijn ze overheerlijk. Het geheime ingrediënt? Gedroogd fruit, uiteraard. Niets vreemds dus, maar gewoon een prachtig dessert met ingrediënten van moeder natuur. Ik maak in dit recept gebruik van rauwe cacao, maar gewone cacaopoeder werkt waarschijnlijk prima. Kies wel een pure en ongezoete variant, anders is een suikerpiek uiteraard onvermijdelijk.
Cacao = een superfood!
I loooove cacao! En gelukkig is het ook erg gezond. Uiteraard kun je er altijd in doorschieten, maar het regelmatig nuttigen van cacao is goed om de volgende redenen:
1. Cacao is goed voor de bloeddruk
Uit een meta-analyse van 42 wetenschappelijke studies bleek dat het regelmatig consumeren van cacao opmerkelijk positieve effecten heeft op de bloeddruk en bloedcirculatie.
2. Cacao is een bron van mineralen
Cacao zit vol mineralen koper en magnesium. Vooral van dit laatste mineraal hebben veel mensen een tekort. Dit is ernstig omdat magnesium noodzakelijk is voor een goede werking van zo’n 300 enzymen in ons lichaam.
3. Cacao bevat flavonoïden
Yes, dat stofje wat je ook in rode wijn kunt vinden en wat erg gezond schijnt te zijn. Dat kun je ook terugvinden in cacao. Het is een anti-oxidant wat erg goed is voor onze gezondheid! Omdat ons lichaam het in zijn geheel kan opnemen, werkt het bijna als een medicijn…
Vooral rauwe cacao is een bron van anti-oxidanten. Bij de gebrande variant (die je standaard in de supermarkt koopt), gaan vanwege het verhitten wel wat anti-oxidanten verloren.
4. Van cacao worden we blij!
Ja, en dit is geen placebo effect. Dit komt door een verscheidenheid aan chemicaliën uit cacao, zoals serotonine, tyramine en PEA. Die hebben ons lichaam bij het aanmaken van endorfines, en daar worden we gelukkig van. Ook helpt cacao ons lichaam bij het aanmaken van dopamines, en dopamines spelen een belangrijke rol in hoe energiek we ons voelen.
Overheerlijke Rauwe Brownies
voor 6-8 stukjes
- 1 cup walnoten (hoeveel is een cup?)
- 1/2 cup (rauwe) cacaopoeder
- 1 cup medjool dadels
- 1/2 cup gedroogde vijgen
- 1/2 theelepel kaneel
- snufje cayennepeper
- snufje (himalaya) zout
voor de topping:
- 5 grote eetlepels kokosolie
- 3 grote eetlepels (rauwe) cacaopoeder
- snufje kaneel
- snufje cayenne
- 8 druppels vloeibare stevia (of een eetlepel andere zoetstof naar keuze)
Maal de walnoten fijn in de keukenmachine. Voeg daarna de cacaopoeder, kaneel, cayennepeper en snuf zout toe aan de keukenmachine, en maal het nogmaals goed door.
Voeg als laatste de dadels en vijgen toe. Voeg hiervan telkens een deel toe, laat het even goed draaien en voeg dan wat meer toe. Dit om te voorkomen dat je machine schrikt van de hoeveelheid gedroogd fruit! Als de vijgen erg droog zijn, laat ze dan vooral even weken in wat water.
Als het geheel goed vermengd is, druk het dan in een met bakpapier bekleed bakblik of ovenschaal. Ik gebruikt een klein cakeblik.
Maak als laatste de topping. Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuurtje en voeg als het vloeibaar is de overige ingrediënten van de topping toe. Roer het geheel even goed door. Giet het vervolgens op de brownie, verspreid het evenredig.
Zet het bakblik in de koeling (ongeveer 20 min.) totdat de topping enigszins is uitgehard. Je kunt de rauwe brownies enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten container.
Ik maakte van deze rauwe brownies ook al eerder een feestelijk dessert door ze te serveren met een sausje van gepureerd rood fruit. Smullen! Deze brownies met zwart bonen zijn ook een aanrader!
Dit zijn mijn nieuwe favoriete brownies! Ik heb ze al 4 keer gemaakt
Leuk!
Hoi Saskia
Zijn de dadels ook gedroogd of vers?
Groet
Alexandra
vers is het lekkerst, als je gedroogde dadels gebruikt kun je ze het beste even kort weken in een kommetje water.
Wow, in combinatie met de cayennepeper en kaneel is het zinderend lekkere brownie! Ik heb de bovenlaag nog gedecoreerd met kokosrasp, gojibessen en cacaonibs zodat het er extra feestelijk uit zag. Ik houd zelf erg van pure chocolade en nu ik al een tijdje ‘suikervrij’ eet vind ik deze brownie ongelofelijk lekker; maar ik merk wel dat dit niet naar iedereens smaak is.
Klinkt goed! 🙂 Dat klopt, inderdaad, mensen die meer suiker eten, zullen mogelijk moeten wennen aan de smaak van het gedroogde fruit.
Als toetje, met slagroom en geraspte kokos. Heerlijk!!
Oe, lekker, Ineke!