Als mijn kleine man tussen de middag slaapt, bak ik koekjes. Niet altijd, hoor. Maar wel op van die dagen dat ik echt zin heb in iets lekkers. Dit keer ging ik aan de slag met een recept voor suikervrije pindakaas koekjes. Ideaal voor mijzelf als tussendoortje, maar ook voor mijn peuter in de namiddag. Ze zijn lekker zacht, en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen!
Overigens doet die van mij nu aan cherry-picking: als ik niet oplet plukt hij zo alle rozijntjes eruit! Hij eet dan zijn eten in fasen. Ook bij een avondmaaltijd: hij plukte laatst eerst de kikkererwten uit de curry, toen de sperzieboontjes…. Hij maakt er bijna een studie van! Een leuke fase, maar helaas ook een waarin hij een stukje kieskeuriger wordt. Gelukkig maak ik hem altijd blij met havermout, bananen en rozijntjes. En een grote boterham met suikervrije pindakaas. Waardoor we dat altijd in de kast hebben staan.
Deze pindakaas koekjes, die zijn geheid een winnaar!
Pindakaas Koekjes
voor 12 koekjes
- 80 gram havermout
- 60 gram speltbloem
- 30 gram suikervrije pindakaas
- 20 gram rozijnen
- 15 gram kokosschaafsel
- 2 rijpe bananen
- 1 eetlepel chiazaad
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel baking soda, of baksoda
- 1 eetlepel appel azijn
Verwarm de oven vast voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng dan het chiazaad met 3 eetlepels water en zet dit even opzij om op te stijven. Prak de bananen fijn in een mengkom, en roer de pindakaas er doorheen. Roer dan ook het chizaad mengsel erdoor en zorg ervoor dat de zaadjes goed verspreid zijn.
Voeg dan de resterende ingrediënten toe, en meng het geheel goed door. Ik deed het nu met de hand, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken als je wilt. Verdeel het mengsel dan in 12 hoopjes op de bakplaat. Vorm met een vork ronde koekjes.
Bak ze dan in het midden van de oven, in ongeveer 12-15 minuten goudbruin. En gezond smullen, maar!
Ik ben benieuwd hoe de pindakaas koekjes jullie smaken! Laat vooral je reactie achter bij de comments of deel jouw foto’s met #blijsuikervrij of @blijsuikervrij.nl.
Ik heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk!
Fijn! 🙂
Per ongeluk de havermout vergeten, maar zelfs zo zijn ze erg lekker! Ga ik zeker vaker maken!
Oh wat fijn dat ze toch nog lekker waren! 🙂
Worden ze knapperig of blijven ze zacht?
Ze blijven een beetje zacht!
Gemaakt maar hier zijn ze kei hard geworden haha. Denk ik iets fout gedaan.
Oh jee, iets te lang in de oven, denk ik?
Ik heb deze koekjes gisteren gemaakt … super goed gelukt én vooral heerlijk van smaak ook weer voor herhaling vatbaar … Bedankt Saskia
Geen dank! Altijd fijn om te horen! 🙂
Zijn deze koekjes ook zonder chiazaad te maken? Wat kun je dan het beste gebruiken als vervanger? Ei?
Ja, je kunt het chia en water mengsel vervangen door 1 ei.