Snoepen! Deze rauwe brownies met walnoten maakte ik afgelopen weekend! Met een lekkere pure chocoladesmaak, en boordevol goede vetten, is een goed antwoord op jouw chocolade-cravings. Want een handje noten is lekker, maar soms wil je wel iets spannenders, toch? Deze raw vegan snack zit dan barstensvol pure en voedzame ingrediënten.
Alles wat je nodig hebt is een foodprocessor, and je bent good-to-go! In principe zijn de brownies dan binnen 5 minuten klaar. Ik zet ze echter nog wel eventjes in de vriezer om een beetje op te stijven. Niet alleen kun je ze dan een stuk makkelijker in stukken snijden, ze plakken ook wat minder aan je vingers.
Heb je aan zo’n enorme portie lekkernijen iets te veel? Dan kun je er ook wat minder maken. Of je bewaard wat je over hebt gewoon in de koelkast of vriezer.
Rauwe Brownies met Walnoten & Chiazaad
Bereidingstijd: 10 min. (+ 1 uur wachttijd)
Benodigdheden: foodprocessor, brownievorm, vriezer
voor ongeveer 16 kleine brownies
- 90 g walnoten
- 30 g zonnebloempitten
- 4 el chiazaad
- 200 g verse dadels (ontpit) (hoe gezond zijn dadels eigenlijk?)
- 6 el rauwe cacaopoeder
- 1 kleine tl vanillepoeder (Ik gebruikte die van Jacob Hooij), of de zaadjes uit 1 vanillestokje
- 1/4 tl Himalaya zout
- 1 el yaconsiroop of 1 el plantaardige melk
Instructies
- Maal de walnoten, zonnebloempitten en chiazaadjes fijn in de foodprocessor.
- Voeg dan de dadels, cacao, vanille en zout toe en laat de machine goed draaien.
- Voeg als laatste een lepel yaconsiroop of plantaardige melk toe, zodat alles goed aan elkaar gaat kleven.
- Bekleed een brownievorm met bakpapier en druk het mengsel op de bodem. Probeer met een spatel de bovenkant mooi glad te drukken.
- Plaats de vorm dan een half uurtje tot een uur in de vriezer.
- Snij het geheel in porties en bestrooi voor het serveren naar wens met wat extra cacaopoeder.
Geniet van je raw vegan brownies met walnoten! Oh, en probeer vooral ook eens deze versie met vijgen!
Liefs,
Saskia
PS. Zoek je nog meer lekkere verantwoorde zoete recepten? Je vindt ze uiteraard in mijn kookboek Blij Suikervrij Zoet!
Hallo Saskia,
Ik ben enthousiast over je suikervrije en glutenvrije recepten.
Alleen het raw food heb ik zo mijn vraagtekens bij. Heb je je wel eens verdiept in de Ayurveda? Een eeuwenoude leer uit India. Zie bijv. de boeken van Amrita Sondhi, of Morningstar?
Wanneer je spijsverteringsvuur niet geweldig is, is rauwkost een flinke belasting voor je systeem. De diverse lagen van weefsels kunnen dan tekort gaan komen. Vooral botten en hormoonstel.
Even blancheren of werken met kruiden die de spijsvertering ondersteunen kan dan helpen.
Kijk maar wat je ermee zou willen doen.
Nu eventjes v.w.b. de chia zaadjes. Deze zaadjes nemen een gigantische hoeveelheid vocht op. Je kunt deze beter voorwellen (een aantal uren of zelfs een nacht) en dan pas verwerken. Het nadeel van droge zaadjes gebruiken kan zijn dat je stoelgang flink vertraagd wordt omdat het zoveel vocht uit je darmen opneemt.
Veel succes met experimenteren.
Hartelijke groeten,
Kundera Kooiman
Deze brownies met walnoten en chiazaad zijn heerlijk. Zal ze zeker opnieuw maken.
In het recept staat een eetlepel kokosmelk. Bij mij was dat niet genoeg. Ik heb er om een stevige plakkerig beslag van te maken wel vier eetlepels gebruikt.
Kan ik deze ook invriezen?