Laatst lagen we op zo’n zonnige dag te genieten in de tuin, toen er plots… “tingel, tingel, tingel!”, een ouderwetse ijscoman door onze straten reed. Oh, wat had ik me toen een partij zin in ijs! Gelukkig hield ik me in en snuffelde ik in de keuken naar iets lekkers. Ik maakte ook meteen deze romige ijsjes zonder suiker. Met wat vers fruit. En, dat was echt héél erg makkelijk en snel gepiept, trust me. En op die super-zonnige dagen dat je dan gewoon zin hebt in verkoelend ijs, is dit een perfecte vervanger van de suiker-rijke raketjes, of solero’s. Dan is je vriezer vast stacked…
Als je tegen niemand zegt dat ze suikervrij zijn, zal het niet opvallen. Zelfs de kids niet. En die kunnen ze naar hartenlust oplikken!
Ik koos dit keer voor de combinatie van rijpe banaan en nectarines. Hoe rijper de banaan is, hoe zoeter de ijsjes worden! De nectarines kun je uiteraard ook vervangen door ander zacht fruit, zoals aardbeien, bosbessen of frambozen. Net waar je zin in hebt, of wat je in huis hebt. Voor een beetje romigheid gebruikte ik ongezoete amandelmelk, maar met kokosmelk zou het ook prima kunnen. Het enige wat je wel echt nodig hebt voor deze zelfgemaakte ijsjes zonder suiker is een ijsjeshouder, zo eentje met stokjes, voor in de vriezer…
Heb je die niet? Dan kun je met een keukenmachine ook eventueel bolletjes ijs maken van bevroren bananen…
Romige Fruit Ijsjes zonder suiker
- 200 ml amandelmelk (ongezoet), of kokosmelk
- 1 grote rijpe banaan
- 2 nectarines
- 1 theelepeltje vanille-extract
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine, en mix deze tot een egale massa. Giet het mengsel dan in de vormpjes en zet de stokjes erin.
Zet de ijsvormpjes minimaal 4 uur, of een nachtje, in de vriezer. Als ze helemaal hard zijn geworden zijn deze ijsjes zonder suiker klaar om te verorberen!
Ik vind het uiteraard leuk om te zien wanneer jullie aan de slag gaan met dit recept! Deel jouw eindresultaat vooral via social media met #blijsuikervrij, of tag mij @blijsuikervrij.nl !