Wat doe je als je een flinke lading flespompoenen krijgt van familie? Dan wordt je vanzelf creatief! Want na weken vol pompoensoep, overheerlijke pompoen curry of pompoen en zoete aardappel met rozemarijn als bijgerecht, wil je weleens wat anders. Zo maakte ik recentelijk suikervrij pompoenbrood: overheerlijk sappig, gezond en uiteraard gezoet met fruit!
Het pompoenbrood is overigens niet geheel glutenvrij, omdat ik gebruik maakte van speltmeel. Je kunt dit eventueel echter vrij gemakkelijk vervangen door een ander soort meel. Het brood is wel veganistisch en zodoende ook lactosevrij!
In Amerika kun je overal gewoon pompoen uit blik kopen en dan is dit recept zo gepiept. Helaas heb ik eerst even de flespompoen geschild, in stukken gesneden en gekookt. Maar als dat eenmaal gedaan is, is het recept appeltje eitje!

Suikervrij Pompoenbrood
- 175 gram volkoren speltmeel
- 125 gram boekweitmeel
- 500 gram (gekookte) pompoen
- 2 rijpe bananen
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 2 flinke theelepels speculaaskruiden (in Amerika noemen ze deze kruidenmix heel toepasselijk pumpkin spice, oftewel pompoenkruiden)
- twee handjes rozijnen
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel appel cider azijn (dit zorgt samen met de baking soda voor het rijzen van het brood. Je kunt dit ook vervangen door het sap van een halve citroen)
- een snufje (Himalaya-)zout
Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de flespompoen en hak deze in blokjes. Kook de pompoen dan gaar in ruim water en spoel hem vervolgens af met koud water, zodat je het snel kunt verwerken.
Meng de twee eetlepels gebroken lijnzaad in een bakje met 8 eetlepels water. Laat dit even staan, totdat een wat plakkerige substantie ontstaat. (Dit is makkelijk manier om eieren te vervangen in een recept). Meng terwijl de pompoen kookt alvast de andere droge ingrediënten in een ruime mengkom (meel, rozijnen, kruiden, baking soda en een snufje zout).
Mix vervolgens in een keukenmachine de pompoen met de bananen en de appel cider azijn, tot een gladde massa ontstaat. Voeg de natte ingrediënten bij de droge in de mengkom, voeg het lijnzaadmengsel toe, en schep het geheel goed door zodat alles een goed plakkerig geheel vormt. Bekleed de bakvorm met wat bakpapier en stort het mengsel hierin. Bestrooi het dan met wat amandelschaafsel.
Plaats de bakvorm in de oven en bak het pompoenbrood in 35-40 minuten af. De exacte baktijd verschilt per oven, dus hou op het einde het brood goed in de gaten. Zodra je er een satéprikker of vork insteekt en deze er schoon uitkomt, dan weet je dat de binnenkant goed gaar is!
Verantwoord en suikervrij smullen maar!
Hoeveel k.h.d zitten er in hrt pompoenbrood?
Beste Dorianne, sorry voor de late reactie! Er zijn wat reacties in de prullenbak beland, vanwege een fout in de website. Ik zou niet weten hoeveel koolhydraten er exact inzitten. Mogelijk is dit ergens na te rekenen via een voedingscalculator? Ik hou het zelf niet bij! 😉
Het is met niet helemaal duidelijk wat en wanneer je iets moet doen met de lijnzaad en het water?
Bedankt voor je vraag! Ik heb het meteen even in het artikel toegevoegd! 😉
Flespompoen nou juist de pompoensoort waarvan je bij het fodmap Dieet alleen beperkt kan innemen. Max 60 gram is het advies.
Als je fodmap doet bedoelde ik