• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Suikervrij Pompoenbrood met Speculaaskruiden

17 januari 2015 6 Reacties

Suikervrij Pompoenbrood met Speculaaskruiden

Wat doe je als je een flinke lading flespompoenen krijgt van familie? Dan wordt je vanzelf creatief! Want na weken vol pompoensoep, overheerlijke pompoen curry of pompoen en zoete aardappel met rozemarijn als bijgerecht, wil je weleens wat anders. Zo maakte ik recentelijk suikervrij pompoenbrood: overheerlijk sappig, gezond en uiteraard gezoet met fruit!

Het pompoenbrood is overigens niet geheel glutenvrij, omdat ik gebruik maakte van speltmeel. Je kunt dit eventueel echter vrij gemakkelijk vervangen door een ander soort meel. Het brood is wel veganistisch en zodoende ook lactosevrij!

In Amerika kun je overal gewoon pompoen uit blik kopen en dan is dit recept zo gepiept. Helaas heb ik eerst even de flespompoen geschild, in stukken gesneden en gekookt. Maar als dat eenmaal gedaan is, is het recept appeltje eitje!

Suikervrij Pompoenbrood met Speculaaskruiden
Suikervrij Pompoenbrood

  • 175 gram volkoren speltmeel
  • 125 gram boekweitmeel
  • 500 gram (gekookte) pompoen
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 2 flinke theelepels speculaaskruiden (in Amerika noemen ze deze kruidenmix heel toepasselijk pumpkin spice, oftewel pompoenkruiden)
  • twee handjes rozijnen
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel appel cider azijn (dit zorgt samen met de baking soda voor het rijzen van het brood. Je kunt dit ook vervangen door het sap van een halve citroen)
  • een snufje (Himalaya-)zout

Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de flespompoen en hak deze in blokjes. Kook de pompoen dan gaar in ruim water en spoel hem vervolgens af met koud water, zodat je het snel kunt verwerken.

Meng de twee eetlepels gebroken lijnzaad in een bakje met 8 eetlepels water. Laat dit even staan, totdat een wat plakkerige substantie ontstaat. (Dit is makkelijk manier om eieren te vervangen in een recept). Meng terwijl de pompoen kookt alvast de andere droge ingrediënten in een ruime mengkom (meel, rozijnen, kruiden, baking soda en een snufje zout).

Mix vervolgens in een keukenmachine de pompoen met de bananen en de appel cider azijn, tot een gladde massa ontstaat. Voeg de natte ingrediënten bij de droge in de mengkom, voeg het lijnzaadmengsel toe, en schep het geheel goed door zodat alles een goed plakkerig geheel vormt. Bekleed de bakvorm met wat bakpapier en stort het mengsel hierin. Bestrooi het dan met wat amandelschaafsel.

Plaats de bakvorm in de oven en bak het pompoenbrood in 35-40 minuten af. De exacte baktijd verschilt per oven, dus hou op het einde het brood goed in de gaten. Zodra je er een satéprikker of vork insteekt en deze er schoon uitkomt, dan weet je dat de binnenkant goed gaar is!

Verantwoord en suikervrij smullen maar!

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
12Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Suikervrij Bananenbrood met Appel & SpeculaasBananenbrood met Appel en Speculaas Suikervrije Appelcake met AmandelmeelSuikervrije Appelcake met Amandelmeel Zoet notenbroodZoet Notenbrood zonder Geraffineerde Suiker Vegan Cinnamon Buns: Koffiebroodjes van Speltmeel & BanaanVegan Cinnamon Buns: Koffiebroodjes van Speltmeel

Categorie: Brood & Crackers, Cake & Bananenbrood, Suikervrije Tussendoortjes Tags: amandelschaafsel, appel cider azijn, baking soda, banaan, boekweitmeel, flespompoen, lijnzaad, rozijnen, speculaaskruiden, speltmeel

Vorig bericht: « Suikervrije Bosbessenjam met Chiazaad
Volgend bericht: Volkoren Lasagne met Spinazie en Ricotta »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Dorianne zegt

    19 januari 2016 om 7:58 pm

    Hoeveel k.h.d zitten er in hrt pompoenbrood?

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      7 maart 2016 om 9:07 am

      Beste Dorianne, sorry voor de late reactie! Er zijn wat reacties in de prullenbak beland, vanwege een fout in de website. Ik zou niet weten hoeveel koolhydraten er exact inzitten. Mogelijk is dit ergens na te rekenen via een voedingscalculator? Ik hou het zelf niet bij! 😉

      Beantwoorden
  2. Claudia zegt

    22 oktober 2016 om 4:45 pm

    Het is met niet helemaal duidelijk wat en wanneer je iets moet doen met de lijnzaad en het water?

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      23 oktober 2016 om 3:03 pm

      Bedankt voor je vraag! Ik heb het meteen even in het artikel toegevoegd! 😉

      Beantwoorden
  3. Floor zegt

    12 april 2019 om 8:34 pm

    Flespompoen nou juist de pompoensoort waarvan je bij het fodmap Dieet alleen beperkt kan innemen. Max 60 gram is het advies.

    Beantwoorden
    • Floor zegt

      12 april 2019 om 8:46 pm

      Als je fodmap doet bedoelde ik

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact