Mogen we dit nog een nazomer noemen? Nou goed, laten we zeggen dat het weer in ieder geval niet uitnodigt om lui in de tuin te gaan zitten. En dat is goed voor de actie in de keuken!
Vanochtend maakte ik dan ook dit taartje met nectarines. Ik had ergens een goedkoop doosje op de kop getikt, ze roken zo heerlijk zoet. Uiteraard, zoals jullie van mij weten, is het een suikervrije taart. Of je het dus een taart kunt noemen valt te betwisten, maar kijkende naar de looks zou ik zeggen dat het er dicht in de buurt komt!
Ik ontdekte iets leuks over nectarines, trouwens. Onderzoek in 2012 heeft aangetoond dat ze stofjes bevatten die mogelijk diabetes en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Ik quote de onderzoekers uit Texas; “Het fruit bevat ingrediënten met anti-overgewicht, anti-ontsteking en anti-diabetes eigenschappen. Daarnaast lijkt het de vorming van het slechte LDL-cholesterol te verminderen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten lager wordt.” Yay, voor nectarines dus! Overigens geld dit voor alle steenfruit, dus ook voor perziken en pruimen.
Goed, door naar het simpele amandeltaart recept!
Suikervrije Amandeltaart met Nectarines
- 4 eieren
- 2 grote, of 3 kleine, rijpe bananen
- 100 gram amandelmeel
- 2 medjool dadels
- 2 rijpe nectarines
- klein handje walnoten
- 1 grote theelepel speculaaskruiden
- 1 snufje zout
- 1/2 theelepel baking soda
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bananen en de dadels (even ontpitten uiteraard!) op hoge snelheid in de keukenmachine, tot het een smeuïge emulsie vormt. Voeg vervolgens de eieren toe, en laat het geheel weer even draaien. Voeg dan het amandelmeel, de speculaaskruiden, zout en baking soda toe en mix het geheel goed.
Giet het mengsel in een met bakpapier bekleedde bakvorm. Snijd de nectarines in schijfjes en verdeel de over het beslag. Leg ze er losjes bovenop, ze zakken er vanzelf tijdens het bakken een beetje in. Bestrooi de taart vervolgens met stukjes walnoot.
Bak de taart af in de voorverwarmde oven. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten, maar hou de taart de laatste minuten in de gaten, in de ene oven kan het wat harder gaan dan in de ander.
Happy weekend!
Hallo Saskia,
Ik ben gek op nectarines en het ziet er heerlijk uit.
Ik ben allergisch voor amandelen, door welk meel kan ik het het beste vervangen?
Hartelijke groet,
Bea
Hallo Bea, ik denk dat het zowel met havermeel (gemalen havermout) of speltmeel zou kunnen!
Hallo Saskia,
Vandaag de taart gemaakt met pruimen en pecannoten. Hij smaakt heerlijk, alleen de bovenkant is wat vochtig gebleven. Waarschijnlijk te rijpe pruimen genomen!? Of had ik de temperatuur toch op 200 gr moeten laten staan. Ik heb een heteluchtoven en de temperatuur op 190 gr gezet. Toch wil ik hem nog eens maken met nectarines!!
Hallo Saskia!
Dankjewel voor het super leuke recept!!! Heb het ineens uitgeprobeerd. In plaats van nectarinen heb ik zelfgemaakte appelmoes (zonder suiker) over het beslag gelegd…mmmm…heel lekker! De taart was een succes bij groot en klein!
Helemaal volgens recept gemaakt. Wel dubbel zo lang in de hete lucht oven gezet omdat hij wakker bleef.
Zooooooo lekker en wat een geur.
Zelfs mijn man ‘addicted to sugar ” heeft er niets op aan te merken.
Persoonlijk vind ik hem het lekkerst lauwwarm uit de oven.
Fijn dat hij goed smaakte! De baktijd kan inderdaad ontzettend verschillen per oven, met dit recept. Ook heb ik al gemerkt dat de ene nectarine de andere niet is… Sommige zijn een stuk sappiger en wateriger.
Hoi Saskia, bij het op zoek gaan naar n koolhydratenarme taart ben ik behoorlijk selectief, en jouw recept viel op: lekker veel eieren en alle suikers via fruit! Die bananen vind ik echt n ontdekking, maakt de cake lekkerder. En dat al met eentje. Ik heb er 50 gram roomboter en 100 gram speltbloem bij t beslag gedaan. En heb in plaats v nectarines onze tuinappels in n koekenpan met wat vet en stevia gaar gebakken. Walnoten vergeten, doe ik volgende x
Fijn dat je wat inspiratie op hebt kunnen doen, Mariona!