Als het buiten flink regent en je zin hebt in appeltaart, kun je jezelf natuurlijk storten op zo’n superzoete taart vol met suiker, boter en bloem. Op het moment zelf is zo’n taart natuurlijk een traktatie, achteraf heb ik alleen altijd spijt. Hij valt toch best zwaar op de maag en veroorzaakt een flinke sugar-high, en even later -low… Daarom maakte ik deze suikervrije appelcake.
Het is een fijne variatie op die appeltaart. Dit appel broodje is uiteraard een stuk minder zoet, maar als hij lekker warm is, vervult deze toch die appeltaart-behoefte. De cake met appel is zelfs zo gezond, dat je hem kunt eten wanneer je wilt! Als tussendoortje, maar met nog een stukje fruit of een (groene) smoothie eventueel ook als ontbijt of lunch.
Suikervrije Appelcake met Amandelmeel
Vult een kleine broodvorm
- 5 (biologische) appels
- 200 gram amandelmeel (te koop bij de biologische winkel of de Tuinen)
- 100 gram havermout (fijngemalen)
- 4 eieren
- 1 tl baking soda
- 1 eetlepel appel azijn
- scheutje sojamelk (of andere plantaardige melk)
- 1 theelepel kaneel
- 2 handjes rozijnen
- 1 mespunt stevia (of naar wens iets meer), of een paar fijngehakte dadels
Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de appels en snijd deze in kleine stukjes. Meng vervolgens de overige ingrediënten (behalve de sojamelk) in een kom. Schep het geheel goed door en voeg om het geheel wat smeuïger te maken een scheutje sojamelk toe. Voeg als laatste de appels toe en schep het geheel goed door.
Bedek de broodvorm met een bakpapiertje. (Tip: maak een prop van het bakpapiertje, voeg onder de kraan enkele druppels water toe en dit maakt het papier wat soepeler en zo krijg je het vervolgens eenvoudig in de juiste vorm) Schep vervolgens het mengsel in de broodvorm. Zorg dat het mengsel evenredig verdeeld is en zet de vorm in de oven. Bak het Amandel Appeltaart Broodje in zo’n 40 minuten goudbruin. Houdt de oven geregeld in de gaten, de baktijd kan iets verschillen per oven.
Als je voorzichtig snijdt, kun je meteen een ovenvers stukje nuttigen!
Kun jij ook zo genieten van deze gezonde appelcake? Maak dan ook eens deze zoete appel & frambozen cake!
hallo. Heb zojuist dit recept gemaakt: vurrukkeluk!! Ik heb er wel gesnipperde kokos doorheen gedaan en een scheutje ahornsiroop i.p.v. stevia . Ik vind stevia gewoon VIES! Het broodje is goed gelukt, is alleen wat korrelig van structuur. Kan er geen sneetjes van snijden. Maar de smaak is uit de kunst!
Hallo Els, uiteraard kun je ervoor kiezen de stevia in mijn recepten te vervangen door iets waar je wel van houd! Mogelijk komt het door het kokosschaafsel dat het wat kruimeliger is geworden? Geniet ervan!
Superlekker appelbroodje…
Ga hier van smullen…
Nog één vraagje: kan je eht ipv amandelmeel ook met quinoameel maken? Amandelmeel wel héél lekker maar duur dus misschien eens ander alternatief?
Geen idee, ik heb het nog nooit met quinoameel geprobeerd! Het zal zeker anders smaken… 😉
Zijn de recepten allemaal geschikt voor een candida dieet?
Dat verschilt helaas een beetje per recept. De meeste soepen en salades uiteraard wel, maar voor de zoetigheid of baksels is dat niet altijd zo. Je moet dan meestal oppassen voor alle graansoorten en kunt dus geen recepten met rijst, pasta, havermout, spelt en rogge eten.
Hoi, ik heb deze appelcake afgelopen weekend gemaakt voor een verjaardag. Ik vond ‘m zelf echt meesterlijk lekker, en de visite gelukkig ook! 🙂 Dank voor dit geweldige recept!
Wat leuk om te horen, Simone! 🙂