Ik denk dat dit niet alleen mijn, maar ook Ricks, favoriete recept is. Het is zo simpel te maken en toch heerlijk voedzaam. Op de momenten dat je even naar suiker verlangt, geven deze suikervrije bonbons door de dadels een goede boost energie. De noten en kaneel zorgen er echter voor dat de suikerpiek van de dadels wordt vertraagd. Dit voorkomt een suikerdip achteraf! Ik maak bijna iedere week een flink voorraadje, de bonbons blijven minimaal twee weken goed in de koeling.
Dit recept maakt de lekkere eiwitrijke snackballetjes, die in Amerika ook wel bliss balls worden genoemd. Je kunt er allerlei noten en zaden in verwerken. In dit recept wordt ook gebruik gemaakt van plantaardige proteïne, namelijk die van hennep. Deze zit boordevol essentiële aminozuren. Je kunt het bij de meeste natuurwinkels ook in poedervorm kopen. In dit recept gebruik ik gewoon pure hennepzaadjes, maar poeder gebruiken kan dus ook!
Een perfecte snack voor tussendoor, maar ook super om op tafel te zetten als je bezoek krijgt. Dan hoef je ook geen gesuikerde koekjes of snoepgoed in te slaan. Ik krijg niets dan positieve reacties!
Suikervrije Bonbons van Dadels, Amandelen & Cacao
Voor ongeveer 20 balletjes
- 330 g rauwe amandelen of walnoten
- 60g hennepzaadjes of hennep poeder
- 16 Medjool dadels, ontpit
- 2 eetlepels cacao poeder
- 1/2 theelepel kaneel
- kokosschaafsel, goji bessen of cacao om in te rollen
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine, en voeg vervolgens de kaneel, cacaopoeder en hennepzaadjes toe. Ontpit indien nodig de dadels en draai de machine totdat de inhoud aan elkaar gaat plakken. Voeg eventueel een scheutje water toe om de mix echt goed aan elkaar te laten plakken.
Rol vervolgens balletjes van de mix. Ik rol ze meestal door wat kokosschaafsel, maar je kunt ze ook door cacao of gojibessen rollen, net wat je voorkeur heeft. Bewaar de ballen in een plastic container in de koelkast.
Meer bliss balls en bonbons, vind je bij de suikervrije tussendoortjes!
Fantastisch iniitiatief in een tijd van oververzadigd “troost”voer (wellicht o.a. door de huidige economische crisis).
Mede in de eerdere welvaartsprak-receptuur was het gezond ingrediënten-gehalte volledig verwaarloosbaar…
Alle suk6 ….enne…een buitengewoon fraaie site!
Chapootje!
Reineke Gevers
Dank voor je complimenten, Reineke! 🙂
Wat een goed idee! Ga ik zeker uitproberen!
hebben de hennepzaadjes enige functie in het gerecht? Ik wil zeggen, zijn die absoluut noodzakelijk om het gerect te doen slagen of kan het gerust zonder?
het is maar dat ik vandaag niet meer bij de bio winkel langs kan en ik heb de rest vd ingrediënten nog in de kast staan…
Mmmmm, wat lekker! Hennepzaad kun je tegenwoordig ook bij A&H kopen, wel zo makkelijk als je daar winkelt. Ik gebruik het ook altijd over mijn havermoutpap, heerlijk en gezond.
KLinkt goed! kun je ze ook invriezen denk je?
Oe, dat zou ik niet weten. Bij ons zijn ze altijd veel te snel op… 😉 Je kunt het allicht proberen!