• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Suikervrije Brownies met Espresso Topping

5 februari 2016

Langzaamaan groeit de massa volgers van Blij Suikervrij, en dat is als blogger natuurlijk heel fijn om te zien. Ik denk dat de trend van gezond (en met minder suiker) koken, een hele goede trend is die we als maatschappij kunnen inzetten!We leven immers in een wereld waar diabetes (a.k.a. suikerziekte) steeds “normaler” wordt. Dat ongezond eten één van de grootste boosdoeners is tegenwoordig, kunnen we met z’n allen echt niet meer ontkennen. Suikervrije brownies doen gelukkig vaak niet meer onder voor de real deal.

Health blogs ploppen niet voor niets op uit de grond, de vraag is groot! Ook hoor je steeds meer geluiden van bekende Nederlanders die een specifiek eetpatroon nastreven omdat ze zeggen er gezonder en gelukkiger van te worden. Denk bijvoorbeeld aan Ellemieke Vermolen, die probeert de wereld te overtuigen van haar healthy lifestyle en het emperium van Rens Kroes (zus van…), dat maar blijft groeien! Maar, waar blijven eigenlijk de mannelijke geluiden?

Ik heb er zowaar één ontdekt! Onze eigen Gordon…! Gordon leidt zelf aan diabetes en dat hij al jaren strijd tegen een paar extra kilootjes is tv-kijkend Nederland misschien ook niet ontgaan. Hij schreef recentelijk een kookboek genaamd “Ik ben niet van suiker”, en ik mag één van zijn boeken weggeven! Lees hier onderaan dit artikel meer over.

Suikervrije Brownies met Espresso

Kookboek “Ik ben niet van suiker”

Maar, wat vindt ik eigenlijk van dit nieuwe kookboek? Ik ben er natuurlijk meteen als een speer door heen gebladerd! Vanwege zijn vormgeving is het boek een vrolijk en kleurrijk geheel geworden. De foto’s maken, dat zelfs de wat simpelere recepten, het water door je mond doen lopen. Gordon benadrukt in zijn boek hoe belangrijk het is om lekker te blijven eten (dat ik het daar mee eens ben, las je recentelijk al in deze blog). Dit betekent overigens wel dat er een flink aantal recepten in staan die gezoet zijn met honing.

Het boek staat verder vol met recepten voor lekkere ontbijtjes met ei, een aantal smakelijke lunchbroodjes, koude en warme soepen, en (omdat Gordon naar eigen zeggen echt niet zonder kan) basisrecepten voor een paar overheerlijke sauzen. Bij ieder gerecht staat ook de voedingswaarde vermeld. Al met al, een mooi boek voor wat extra healthy kook-inspiratie! En nee, je hoeft echt geen die-hard fan van Gordon te zijn om dit boek te kunnen waarderen…!

Suikervrije Brownies met Espresso

Zoals jullie van mij gewend zijn, hierbij alvast een sneak preview… Ik probeerde voor jullie de “There’s no place like homemade brownies” uit het kookboek van Gordon. Erg smakelijk en slechts gezoet met een hoop gewelde dadels. Het is geen lastig recept, al heb je wel een handige keukenmachine en uiteraard een espresso apparaat nodig! Oh, en schrik niet… Deze suikervrije brownies verstoppen zelfs ook nog een beetje groene groente!

Suikervrije Brownies met Espresso Topping

5 grote, of 10 kleine brownies

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 125 gram dadels (geweld)
  • 35 gram cacaopoeder
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 50 gram courgette

voor de espresso topping

  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram dadels (geweld)
  • 50 ml kokosmelk
  • 25 ml espresso
  • 30 gram cacaopoeder

Instructies

Start uiteraard met het wellen van de dadels. Dit kan in 10 minuten als je ze in een kommetje met kokend wat zet. Verwarm dan de oven voor op 180 graden.

Voor de suikervrije brownies: Vet een kleine ovenschaal in met een beetje boter en plaats op de bodem een stuk bakpapier. Smelt de roomboter zachtjes in een pannetje en voeg dan het ei toe. Zorg dat de boter niet te heet is, anders stolt het ei! Voeg dan de inhoud van het pannetje in een keukenmachine en doe daar de geweekte en ontpitte dadels bij. Meng het geheel goed fijn.

Doe de cacaopoeder in een andere kom en voeg het amandelmeel, bakpoeder en zout toe. Voeg nu het dadelmengsel erbij. Snij de courgette, pureer (in de keukenmachine of blender) en roer door het beslag. Schenk het beslag in de ovenschaal en bak in 30 minuten af. Na 30 minuten zet je de oven uit en laat je de deur op een kiertje staan. Laat de brownie ongeveer 30 minuten in de oven afkoelen.

Voor de topping: Smelt de boter zachtjes in de pan. Voeg de dadels, kokosmelk, gesmolten roomboter en espresso samen in de keukenmachine en meng tot een stevig mengsel. Doe de cacaopoeder n een aparte mengkom en voeg hierbij het dadelmengsel, roer goed door elkaar. Smeer de topping uit over de brownie en zet in de koelkast. Als de topping gestold is kan de brownie aangesneden worden.

Geniet van deze suikervrije brownies door er een heerlijk kopje koffie bij te zetten of een lekker glas thee!

Kookboek winnen?

Heb je interesse in dit mooie nieuwe kookboek “Ik ben niet van suiker” van Gordon? Ga dan meteen even naar de Facebookpagina van Blij Suikervrij! Like Blij Suikervrij én like & deel daar deze blogpost om kans te maken op het boek… Eind februari zal ik de winnaar bekend maken! (Let op, ik verzend helaas alleen binnen Nederland.)

Let op: De winactie is inmiddels gesloten en de winnaar is geïnformeerd! 

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
15Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Gezonde Appel & Frambozen CakeGezonde Appel & Frambozen Cake Gezonde Gevulde Speculaas van Volkoren Speltmeel & DadelsSuikervrije Gevulde Speculaas van Speltmeel & Dadels Cacao Bananenbrood met BosbessenCacao Bananenbrood met Bosbessen Suikervrije Kersen & Rabarber Kruimeltaart (ook glutenvrij)Suikervrije Kersen & Rabarber Kruimeltaart (ook glutenvrij)

Categorie: Suikervrije Tussendoortjes Tags: amandelmeel, brownies met courgette, brownies met espresso, cacao, courgette, dadels, ei, espresso, kokosmelk, roomboter, suikervrije brownies

Vorig bericht: « Koekjes van Kokosmeel met Kaneel & Amandelen
Volgend bericht: Fruitige Vijgen Reepjes »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. naomi zegt

    8 februari 2016 om 12:40 pm

    leuk die winactie, zou heel graag mee willen doen, maar ik heb geen facebook….

    • Saskia zegt

      7 maart 2016 om 8:16 am

      Beste Naomi, sorry voor de late reactie! Er zijn wat reacties in de prullenbak beland, vanwege een fout in de website. Wat jammer dat je de winactie bent misgelopen. Ik hoop dat je een eventuele volgende keer wel weer meedoet.

  2. will zegt

    28 februari 2016 om 8:11 pm

    jammer dat ik alleen mee kan doen via Facebook.
    En die heb ik om privéredenen niet.
    IK zou graag willen meedoen, kan dit??

    • Saskia zegt

      6 maart 2016 om 6:16 pm

      Sorry will. we hebben wat problemen gehad met reacties op de site en ik zie je berichtje nu pas. Helaas is de actie al voorbij. Jammer! Ik hoop dat je een volgende keer weer meedoet!

  3. Anouk zegt

    13 april 2016 om 12:56 pm

    Kun je dit ook met gewoon bakmeel al dan niet zelfrijzend bakmeel maken?

    Groetjes
    Anouk

    • Saskia zegt

      14 april 2016 om 8:08 am

      Hallo Anouk, ja je zou eventueel het amandelmeel (en bij zelfrijzend bakmeel ook de bakpoeder) kunnen vervangen. De smaak en textuur zal waarschijnlijk wel iets anders zijn. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus ben benieuwd hoe het uitpakt, mocht je het gaan proberen!

  4. Paulien zegt

    22 april 2016 om 10:16 pm

    Zou je de dadels en courgette ook kunnen vervangen door iets anders (banaan, rode vruchten, appel,…) of weglaten?

    Groetjes Paulien

    • Saskia zegt

      24 april 2016 om 12:22 pm

      Hallo Paulien, ik heb het bij dit recept zelf nog niet geprobeerd. Maar waarom zou je niet experimenteren?;) Je kunt de courgette mogelijk wel vervangen door geraspte appel, de dadels door ander gedroogd fruit (rozijnentjes, vijgen, etc.).

  5. Saskia zegt

    28 oktober 2016 om 9:09 pm

    “Gordon leidt zelf aan obesitas” Is dat niet een beetje overdreven? Volgens mij bedoel je diabetes.

    • Saskia zegt

      29 oktober 2016 om 2:46 pm

      Hahaha, uiteraard, dank voor het opmerken! Ik heb het meteen even aangepast.

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact