• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Suikervrije Brownies met Kikkererwten

15 december 2013

Suikervrije Brownies met Kikkererwten

Ik skip graag geraffineerde suikers, maar leef uiteraard niet zonder brownies . Een lekker zachte chocolade brownie om van te smullen… Het kan zomaar je dag goed maken. Een brownie is super als toetje, of in het weekend lekker als tussendoortje bij de koffie of thee. Ik heb voor jullie uiteraard weer een gezond en suikervrij recept: dit keer zijn het brownies met kikkererwten!

Eigenlijk moet je vooral aan niemand vertellen dat er kikkererwten in zitten. Dan trekken ze waarschijnlijk hun wenkbrauw op, of kijken ze je verward aan. Tja, in een zoet recept verwacht je uiteraard geen peulvruchten. Maar het werkt! En die kikkererwten, die maken het recept zo ontzettend gezond. Overigens kun je brownies ook met zwarte bonen maken… Jum!

Waarom kikkererwten gebruiken?

Misschien had je al wat gelezen over de voordelen van kikkererwten in mijn recept van Pittige hummus? Ik wil hierbij mogelijk ten overvloede nog even benadrukken dat het eten van kikkererwten helpt bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Door de grote hoeveelheid vezels zorgen kikkererwten voor een rustige spijsvertering. Kikkererwten bevatten ook redelijk wat eiwitten, ijzer en zink, wat goed is voor je stofwisseling. Ook weer mooi meegenomen!

Dit recept is ontzettend makkelijk en snel. Weet dat de brownies een enigszins bittere chocoladesmaak hebben, alleen voor de pure choco liefhebber weggelegd dus! Hou je van zoet, voeg dat extra dadels toe!

Suikervrije Brownies met Kikkererwten

Suikervrije Brownies met Kikkererwten

voor een kleine ovenschaal/brownievorm

  • 200 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht)
  • 1 rijpe banaan
  • 3 Medjool dadels, ontpit
  • 1 ei
  • 2 eetlepels cacao poeder
  • 3 eetlepels kokosschaafsel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • optioneel: cacao nibs

Verwarm de oven voor op 160°C. Bedek een (lage) kleine ovenschaal met bakpapier. Spoel de kikkererwten af met water en laat ze even uitlekken. Droog ze vervolgens enigszins af met wat keukenpapier of een theedoek. Doe alle ingrediënten (behalve de optionele cacao nibs) samen in de keukenmachine en laat deze even draaien tot er een glad deeg ontstaat. Roer als laatste de cacao nibs door het deeg.

Spatel het deeg in de ovenschaal, en strijk het enigszins glad. Bak de brownies in 30-35 minuten af in de oven. Je kunt controleren of de brownie klaar is door er een satéprikker in de steken en licht op de bovenkant te drukken met een lepel. Als de satéprikker er schoon uitkomt en de bovenkant voelt redelijk stevig, is de brownie klaar om uit de oven te halen. Laat de brownie goed afkoelen voor je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Suikervrije Amandeltaart met NectarinesSuikervrije Amandeltaart met Nectarines Overheerlijke Rauwe Brownies, Vegan en GlutenvrijOverheerlijke Rauwe Brownies, Vegan en Glutenvrij Havermout Cake met Peer en Gedroogde VijgenHavermout Cake met Peer en Gedroogde Vijgen Glutenvrije Brownies van MungbonenGlutenvrije Brownies van Mungbonen & Medjool Dadels

Categorie: Desserts, Suikervrije Tussendoortjes Tags: appel cider azijn, baking soda, banaan, brownies met kikkererwten, cacao, cacao nibs, eieren, kikkererwten, kokosolie, peulvruchten, suikervrije brownies

Vorig bericht: « Spelt Bulgur met Feta, Granaatappel en Komkommer
Volgend bericht: Simpele Havermout Koekjes met Walnoten »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Ilona zegt

    8 mei 2014 om 11:32 am

    ben superblij met je recepten. Ik voeg mij graag toe aan je recepten lijst

  2. Cindy zegt

    21 januari 2017 om 8:34 pm

    Goh echt heel erg lekker!!
    Bij het ingrediënt kikkererwten had ik toch even mijn twijfels maar je proeft het vrijwel niet.

    • Saskia zegt

      28 januari 2017 om 7:02 pm

      Hahaha, mooi! Leuk om te horen, Cindy!

  3. Ward zegt

    27 oktober 2017 om 11:55 am

    Kan ik de appelcider azijn vervangen door een andere? Heb deze namelijk niet in huis en wou dolgraag dit recept eens proberen.

    • Saskia zegt

      27 oktober 2017 om 2:55 pm

      Door een ander zuur product. Zoals citroensap. 😉

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact