Ik skip graag geraffineerde suikers, maar leef uiteraard niet zonder brownies . Een lekker zachte chocolade brownie om van te smullen… Het kan zomaar je dag goed maken. Een brownie is super als toetje, of in het weekend lekker als tussendoortje bij de koffie of thee. Ik heb voor jullie uiteraard weer een gezond en suikervrij recept: dit keer zijn het brownies met kikkererwten!
Eigenlijk moet je vooral aan niemand vertellen dat er kikkererwten in zitten. Dan trekken ze waarschijnlijk hun wenkbrauw op, of kijken ze je verward aan. Tja, in een zoet recept verwacht je uiteraard geen peulvruchten. Maar het werkt! En die kikkererwten, die maken het recept zo ontzettend gezond. Overigens kun je brownies ook met zwarte bonen maken… Jum!
Waarom kikkererwten gebruiken?
Misschien had je al wat gelezen over de voordelen van kikkererwten in mijn recept van Pittige hummus? Ik wil hierbij mogelijk ten overvloede nog even benadrukken dat het eten van kikkererwten helpt bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Door de grote hoeveelheid vezels zorgen kikkererwten voor een rustige spijsvertering. Kikkererwten bevatten ook redelijk wat eiwitten, ijzer en zink, wat goed is voor je stofwisseling. Ook weer mooi meegenomen!
Dit recept is ontzettend makkelijk en snel. Weet dat de brownies een enigszins bittere chocoladesmaak hebben, alleen voor de pure choco liefhebber weggelegd dus! Hou je van zoet, voeg dat extra dadels toe!
Suikervrije Brownies met Kikkererwten
voor een kleine ovenschaal/brownievorm
- 200 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht)
- 1 rijpe banaan
- 3 Medjool dadels, ontpit
- 1 ei
- 2 eetlepels cacao poeder
- 3 eetlepels kokosschaafsel
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- optioneel: cacao nibs
Verwarm de oven voor op 160°C. Bedek een (lage) kleine ovenschaal met bakpapier. Spoel de kikkererwten af met water en laat ze even uitlekken. Droog ze vervolgens enigszins af met wat keukenpapier of een theedoek. Doe alle ingrediënten (behalve de optionele cacao nibs) samen in de keukenmachine en laat deze even draaien tot er een glad deeg ontstaat. Roer als laatste de cacao nibs door het deeg.
Spatel het deeg in de ovenschaal, en strijk het enigszins glad. Bak de brownies in 30-35 minuten af in de oven. Je kunt controleren of de brownie klaar is door er een satéprikker in de steken en licht op de bovenkant te drukken met een lepel. Als de satéprikker er schoon uitkomt en de bovenkant voelt redelijk stevig, is de brownie klaar om uit de oven te halen. Laat de brownie goed afkoelen voor je hem aansnijdt.
Eet smakelijk!
ben superblij met je recepten. Ik voeg mij graag toe aan je recepten lijst
Goh echt heel erg lekker!!
Bij het ingrediënt kikkererwten had ik toch even mijn twijfels maar je proeft het vrijwel niet.
Hahaha, mooi! Leuk om te horen, Cindy!
Kan ik de appelcider azijn vervangen door een andere? Heb deze namelijk niet in huis en wou dolgraag dit recept eens proberen.
Door een ander zuur product. Zoals citroensap. 😉