Jaaa, lekkere koekjes! Daar werd het wel weer eens tijd voor. Daarnaast had ik stiekem ook flink wat winterwortelen over, nadat ik er slechts eentje had gebruikt om een groentehapje voor mijn baby te bereiden. Die zoetekauw heeft helaas toch liever geprakte banaan! Misschien moet ik als hij wat ouder is de worteltjes gewoon in de koekjes verstoppen? Bijvoorbeeld in deze lekkere koekjes met wortel en rozijntjes?
Je kunt deze wortelkoekjes maken met zowel boekweitmeel als havermout. Ik heb het allebei uitgeprobeerd en ik moet toegeven dat ik zelf de wortelkoekjes met havermout wat lekkerder vond. De smaak van de boekweit is namelijk enigszins overheersend in de koekjes, en daar moet je van houden. Echter heeft Rick ook alle boekweitkoekjes opgepeuzeld! Dus… the choice is yours!
Oh, en het is weer een recept met “cups”… Weet je niet hoe cups werken? (Ik krijg er nog steeds veel vragen over) Lees dan vooral even dit blogartikel. Deze zachte glutenvrije en veganistische koekjes zijn lekker gezond, maar overigens niet héél erg zoet. Wil je ze nog wat zoeter? Voeg dan vooral nog wat extra dadels toe.
Suikervrije Koekjes met Wortel & Rozijnen
voor ongeveer 16 koekjes
- 1 cup havermout of boekweitmeel
- 3 eetlepels lijnzaad
- een snufje zeezout of himalaya-zout
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 1/2 cup zeer fijn geraspte wortel
- 3/4 cup Medjool dadels
- 1/2 cup gemengde (ongezouten) noten
- 1/2 cup rozijntjes
- ongeveer 1/4 cup water
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Doe dan de boekweit of havermout in de keukenmachine met de zout, kaneel en lijnzaad, en maal het mengsel zeer fijn. Voeg dan de geraspte wortel en de Medjool dadels toe, en maal het geheel nogmaals tot een vrij fijn en evenredig verdeeld mengsel. Voel even wat de textuur is. Afhankelijk van het vocht in de dadels en de wortels kun je wat water toevoegen. Het is de bedoeling dat het een ietwat kleverige substantie wordt waar je koekjes van kan vormen, zonder dat ze uit elkaar vallen. Als je denkt dat de substantie klopt, meng dan als laatste de noten en rozijnen erdoor.
Vorm koekjes van het mengsel, en leg deze op een met bakpapier bekleed ovenrooster. Schuif het rooster in het midden van de oven, en bak de koekjes gedurende 15 minuten aan de ene kant. Draai de koekjes even om, en bak ze dan nog ongeveer 10 minuten, tot de randjes goudbruin kleuren. Laat ze dan heel even kort afkoelen en smullen maar!
Wat zijn jouw favoriete suikervrije koekjes? Ik heb hier wat koekjes recepten voor je gebundeld.
Geef een antwoord