Ook zonder suiker kun je ongelofelijk goede koekjes bakken… En wat dacht je van een koekje wat lijkt op een kokosmakron? Kokosschaafsel is een redelijk goedkoop ingrediënt, wat ik eigenlijk altijd in huis heb… Het is perfect om de suikervrij bon-bons of muesli repen in te rollen, zodat ze niet zo aan je vingers plakken. En de bounty-smaak die dat oplevert, is heerlijk! Maar ook zonder cacao kun je van kokosschaafsel heerlijke tussendoortjes bereiden. Vandaag deel ik een fijn recept voor suikervrije kokos koekjes!
Dit recept is van La Vie en Vert, dat ik recentelijk vond via Pinterest. Het was even schipperen met de hoeveelheid steviapoeder. In het oorspronkelijke recept staat namelijk 3 eetlepels, maar dit maakte de koekjes enigszins bitter. Ik raad dan ook zeker aan de hoeveelheid stevia enigszins te verminderen… Je kunt er ook voor druppeltjes stevia te gebruiken. Daarnaast gebruikte ik uiteraard speltmeel in plaats van de standaard variant. En dan? Dan ontstaat een lekker kokos koekje, wat een heerlijke zachte kokossmaak heeft en een goed alternatief is voor die suikerbommen van kokosmakronen!
Suikervrije Kokos Koekjes
voor 12 kleine koekjes
- 100 gram geraspte kokos of kokosschaafsel
- 50 gram volkoren speltmeel
- ½ tl bakpoeder (of vervang door baking soda en het sap van een halve citroen)
- Snuifje zout
- 2 el steviapoeder of 10 druppeltjes
- 30 gram kokosolie
- 4 eetlepels sojamelk
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle droge ingrediënten door elkaar en roer er daarna de (gesmolten) kokosolie en sojamelk door zodat het een stevig deeg ontstaat. Meng het deeg goed door het kort te kneden. Vorm vervolgens kleine koekjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin en laat ze even afkoelen voor je ze opeet.
Je kunt de koekjes een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel. Lekker voor bij de thee! Meer suikervrije koekjes?
Beste Saskia,
Ik heb je recept op pinterest gevonden en wil t zeker binnenkort uitproberen. Echter, ik ben geen stevia-fan (en geen ervaren koekjesbakker ;-)). Wat denk jij, is stevia vervangen door wat honing, jam of …?
Alvast bedankt voor je reactie!
Hallo Alinda,
Dat kun je zeker proberen. Het zal waarschijnlijk wel de structuur van de koekjes veranderen. Ik heb het nooit geprobeerd, dus kan niet garanderen dat het goed uitpakt! 😉
Lekker hoor! Maar2 eetlepels stevia? Lijkt me zo veel?
moeten natuurlijk 2 eetlepels zijn, scherp! Ik gebruikte hier nog stevia in poedervorm. Tegenwoordig heb ik druppeltjes in huis, dan zijn een paar druppels vaak voldoende…
Kan het ook zonder melk denk je?
Nee, dan is het beslagje te droog. Je kan wel een ander type melk gebruiken! 😉
Hallo ! Kan ik dit ook met kokosmeel maken?
Hallo! 🙂 Nee, dat kan niet zomaar, helaas. Dan moet je een andere verhoudingen gebruiken. Kokosmeel neemt namelijk erg veel vocht op in baksels.