Deze suikervrije mueslirepen zijn een goed alternatief voor de repen uit de supermarkt. Ze zijn niet overdreven zoet, omdat ze gezoet worden met gedroogde abrikozen. Als je al wat langer geen suiker eet, ben je gewend aan minder zoete producten, en dan geven deze mueslirepen je zeker genoeg voldoening voor een snackmoment tussendoor. Ze zijn erg eenvoudig te maken als je in het bezit bent van een keukenmachine en bevatten slechts een aantal basisingrediënten!
Als optie kun je aan deze suikervrije mueslirepen wat hennepzaad toevoegen: dit is weer zo’n superfood wat je lichaam een goede energie-boost geeft. Hennepzaad is een perfecte bron van plantaardige proteïne, omdat het alle essentiële aminozuren bevat. Daarnaast bevatten de zaadjes voor het menselijk lichaam de ideale verhouding tussen omega 3, omega 6 en omega 9 vetten.
Suikervrije mueslirepen met kokos en cacao
ongeveer 20 repen
- 300 gram amandelen (rauw, dus ongebrand en ongezouten)
- 20 gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
- 2 flinke eetlepels rauwe cacao
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 cup havermout
- 1/2 cup hennepzaad (optioneel)
- kokosschaafsel om de muesli repen te “coaten”
Laat op hoge stand de amandelen fijn malen in de keukenmachine. Week ondertussen de abrikozen even in een bakje water. Voeg de havermout, cacao, kaneel en hennepzaad toe aan de amandelen en laat de machine nog even draaien. Voeg als laatste de abrikozen toe. Laat de machine draaien tot het geheel enigszins aan elkaar gaat plakken. Voeg indien nodig een scheutje water toe aan de mix.
Schep het mengsel uit de keukenmachine op een niet plakkerige ondergrond, zoals een bakpapier en druk het plat. Je kunt de repen zelf vormgeven door het mengsel met nog een keukenpapier bovenop plat te drukken. Snij de mix vervolgens in repen in een formaat naar jouw wens. Ik rol de repen altijd nog even door wat kokosschaafsel. Niet alleen geeft dat smaak, maar ook maakt dat de repen makkelijker vervoerbaar omdat ze minder plakken.
Inmiddels maak ik wekelijks een voorraad muesli repen of balletjes naar één van mijn andere tussendoortjes. In een plastic container blijven de repen zeker twee weken goed. Bewaar ze wel in de koelkast en haal alleen de repen eruit die je diezelfde dag nog nuttigt.
Beste Saskia,
Je gebruikt in je recepten vaak cups. Hoeveel gram is dit? Verschilt dat per substantie?
Groeten,
Lianne
Hallo Lianne, je kunt het beste even kijken op deze blog http://blijsuikervrij.nl/blog/hoeveel-gram-is-een-cup/ Het is een volume-maat, dus het verschilt inderdaad per substantie. Hopelijk kom je er uit! Ik zal in de toekomst mogelijk wat gaan omrekenen voor jullie! 😉
Deze repen/ balletjes waren heerlijk.
Je kunt ze prima bewaren in de koelkast !
Ik ga beslist meerdere recepten uitproberen !
Grtjes
Silvia
Hallo Silvia, wat goed om te horen! 🙂
Beste, moet je dit laten “opstijven” in de oven?
Beste Els, dan worden ze iets steviger. Dit is wel makkelijk als je de repen wilt meenemen, bijvoorbeeld!
Wat bedoelen jullie hier met ‘opstijven’ in de oven? Ik lees niets over afbakken van de repen en ben bang dat het zo maar een kliederboel wordt in de brooddoosjes. Moeten en nu wel of niet in de oven? Ze lijken me namelijk wel erg lekker…
Hallo Marian! Deze repen worden “rauw” gegeten. Even opstijven in de koelkast of vriezer zorgt ervoor dat ze minder plakkerig zijn, en het laagje kokosschaafsel natuurlijk ook. 😉
Hallo,
Ik heb een zoon met een notenallergie. Veel recepten bevatten noten (bijvoorbeeld amandelmeel). Is er een alternatief om geen noten te gebruiken maar wel suikervrij?
Alvast bedankt!
Marlo
Hallo Marlo, ja hoor, je zou voor recepten kunnen kiezen met haver, spelt of kokosmeel. Of met zaden in plaats van noten… Even goed door de recepten heen lopen!
Bijvoorbeeld deze:
– Fruitige Vijgen Reepjes
– Suikervrij Sesamzaad Repen
In sommige recepten kun je amandelmeel ook vervangen door speltmeel of havermeel!
Succes met bakken!