Mmm, het is zondagmiddag en de geur van fruitige muffins met ananas komt me tegemoet. Als ik later op de middag aan de blog werk besluit ik meteen ook dit recept uit te typen en met jullie te delen! (Ja, ik besef me dat het inmiddels vrijdag is, en dat jullie er even op moesten wachten…) Eerlijk gezegd ontdekte ik pas vrij recent dat ananas het beste te verkrijgen is tussen december en april. Dit terwijl het zulk zomers fruit lijkt! Vind je ook niet? Ananas doet me altijd denken aan tropische oorden en zonneschijn… Goed, het was gelukkig niet vreemd dat ik de gebruikte ananas dit weekend voor minder dan een euro in de supermarkt zag liggen.
Ananas is niet alleen erg lekker als tussendoortje, het is ook nog eens erg gezond. Naast het feit dat het boordevol vitamines (A, B1, B6, B11, C en E) en anti-oxidanten zit, hier nog een paar andere redenen om meer ananas te eten:
1. Ananas is goed voor de botten vanwege het spoorelement mangaan. Ook beschermt het onze lichaamscellen tegen stress.
2. Ananas bevat een plantaardige vorm van ijzer en helpt daarmee moeheid veroorzaakt door bloedarmoede voorkomen.
3. Ook voor zwangere vrouwen is het slim in het begin van hun zwangerschap regelmatig ananas te eten. Foliumzuur uit de ananas doet de kans op vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen afnemen en daarnaast schijnt het de ochtendmisselijkheid te verminderen.
4. Ananas bevat het enzym bromelaïne, en werkt hierdoor ontstekingsremmend en pijnstillend. Het is dan ook goed om ananas te eten als je last hebt van o.a. artrose, reumatoïde artritis, spataderen of ontstekingen. Bromelaïne verjaagt ook de E. Coli bacterie, dus ga je op verre reis en heb je last van diarree? Eet ananas!
5. Ook voor de suikerspiegel is ananas een winnaar: Doordat het oplosbare vezels genaamd pectine bevat, houdt ananas je bloedsuikerspiegel in balans. De pectine komt voornamelijk vrij als je de ananas opwarmt voordat je hem nuttigt. Niet gek dus, om ananas ook eens in je baksels te verwerken!
Ok, ben je inmiddels overtuigd van de wonderen van ananas? Let’s start cooking!
Oh, één ding nog: Laat je vooral niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Deze muffins met ananas zijn echt zo gemaakt!
Suikervrije Muffins met Ananas
voor 12 muffins
- 2 cups havermout
- 1/2 cup amandelmeel
- 1/3 cup kokosschaafsel
- 1 ruime theelepel baking soda
- 2 rijpe bananen
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 ananas, geschild, zonder kern en in kleine blokjes gesneden
- 1 ei
- 1/2 cup sojamelk (of ongezoete amandelmelk)
- 2 theelepels kokosolie
- 1 eetlepel appelazijn (natuurtroebel)
- amandelschaafsel ter garnering
- 10 druppeltjes stevia
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermaal in een keukenmachine de havermout en het kokosschaafsel tot een meel. Meng dit meel in een grote mengkom met het amandelmeel en de baking soda.
Vermaal vervolgens de banaan met kaneel in de keukenmachine, totdat het een gladde substantie vormt. Meng de banaan en blokjes ananas met het meel in de mengkom. Smelt de kokosolie en voeg een ei, de sojamelk, het appel cider azijn, de kokosolie, en optioneel wat stevia, toe aan de mengkom. Roer het geheel door, maar roer vooral niet te lang (dan wordt de muffin te hard).
Vul de muffinvormpjes met het beslag en zet deze op de bakplaat. Strooi wat amandelschaafsel over de muffins en schuif de bakplaat in de oven. Bak de muffins af binnen 20-25 minuten. Blijf de laatste vijf minuten in de buurt om ze er op het perfecte moment uit te halen. Enjoy!
Ga jij aan de slag met dit recept voor suikervrije muffins met ananas? Ik ben erg benieuwd hoe ze je smaken! Laat vooral een reactie achter bij de comments!
Hallo, misschien een hele rare vraag maar waar koop je de appel cider azijn?
Ik zie dit regelmatig terug komen in recepten maar heb het nog niet kunnen vinden in de winkel!
Hallo Femke, je kunt dit bij een biologische/natuurwinkel kopen, of bijvoorbeeld bij de Tuinen.
Klopt het dat je hier een eetlepel baking soda gebruikt? Ik heb het idee dat dit een theelepel moet zijn, omdat je dat meestal gebruikt bij andere recepten met ongeveer dezelfde hoeveelheid.
Groetjes Ellen
Hallo Ellen, je hebt gelijk, het moet een ruime theelepel zijn. Ik ga het meteen even aanpassen! Dankjewel voor het opmerken!
Welke maateenheid houd ik aan voor een ‘ cup’?
Geen idee……Alvast bedankt!
Hallo Nicolien, dat kan je hier lezen! http://blijsuikervrij.nl/blog/hoeveel-gram-is-een-cup/ ! Succes 😉
Waar kan ik het ei door vervangen? Mijn dochter mag geen eieren.
Alvast bedankt
Hallo Ada, hier vind je wat ideeën: http://blijsuikervrij.nl/blog/waarmee-ei-vervangen-in-recept/
Succes!
goedemiddag,
wat kan ik gebruiken in plaats van kokos, ik mag geen kokosproducten gebruiken.
al vast bedankt Willemijn
fantastische recepten dank je wel.
Hallo Willemijn, de kokos is hier vooral voor de smaak. Ik zou hem gewoon weglaten! 😉
Kun je de muffins goed bewaren?
Ja hoor, ze blijven een paar dagen goed in de koelkast, mits goed luchtdicht verpakt! 🙂
Hoi ik heb ook een vraag. Wil dit graag maken man en ik zijn ananas freaks, maar manlief lust geen banaan. Is er een andere optie voor en kan je dat dan ook altijd toepassen in recepten. Bedankt alvast ben erg blij met je site net ontdekt. Liefs Carla
Je zou het in dit geval met appelmoes kunnen proberen, of mango? Helaas kan dat niet altijd: banaan zorgt ook voor wat binding (bijvoorbeeld in recepten zonder ei), en dat doen appelmoes en mango niet. Maar in dit recept kan het denk ik wel!