• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Suikervrije Pruimencake

30 juli 2016

Suikervrije Pruimencake

Zomer staat voor steenfruit. Perziken, abrikozen, nectarines, en natuurlijke verse pruimen. Vandaag deel ik een overheerlijke suikervrije pruimencake, die zó gezond is, dat hij ook perfect is als een zomers ontbijtje! De cake is niet alleen suikervrij, maar ook weer helemaal glutenvrij. (We moeten allemaal wel in onze bikini blijven passen, toch?)

In plaats van met granen, werkte ik in deze cake namelijk met notenmeel. Lekker koolhydraatarm. Ik combineerde amandelmeel en kokosmeel, en dit maakte een heerlijk zachte cake. Heb je geen kokosmeel in huis, dan kun je de cake ook alleen met amandelmeel (of een ander notenmeel) maken! Bij een noten-allergie, kies dan vooral voor havermeel (fijngemalen havermout).

Ik probeerde te verdoezelen dat mijn pruimen cake een  beetje te donker was geworden in de oven, met een paar mooie eetbare bloemetjes uit de tuin… Werkt niet echt, hè? Of vinden jullie van wel? Even opletten bij het bakken dus! De baktijd kan per oven verschillen.

Suikervrije Pruimencake

Suikervrije Pruimencake

  • 10 rijpe pruimen
  • 2 rijpe bananen
  • 4 eieren
  • 2 Medjool dadels
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 1 flinke theelepel baking soda
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel vanille-extract
  • (kokos)olie om in te vetten

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een taartvorm in met een beetje kokosolie. Snijd dan de pruimen in schijfjes, en verspreid deze over de bodem van de taartvorm.

Meng de bananen en de dadels (even ontpitten uiteraard!) op hoge snelheid in de keukenmachine, tot het een smeuïge emulsie vormt. Voeg vervolgens de eieren toe, en laat het geheel nog even kort draaien. Voeg dan het amandelmeel, kokosmeel, baking soda, citroensap en vanille toe en mix het geheel goed.

Giet het mengsel over de pruimen, en smeer het even goed evenredig uit.

Bak de taart af in de voorverwarmde oven. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten, maar hou de taart de laatste minuten in de gaten, in de ene oven kan het wat harder gaan dan in de ander. Bij mij was hij redelijk aan de donkere kant! 😉

Ga jij ook aan de slag met dit recept voor suikervrije pruimencake? Is jouw foto mooier dan die van mij? 😉 Deel je creatie met #blijsuikervrij of tag mij, @blijsuikervrij.nl!

Suikervrije Pruimencake

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Suikervrije Amandeltaart met NectarinesSuikervrije Amandeltaart met Nectarines Dadel Bananenbrood met Vanille SausDadel Bananenbrood met Vanille Saus Cacao Bananenbrood met BosbessenCacao Bananenbrood met Bosbessen Cake van Amandelmeel met Walnoten & DadelsCake van Amandelmeel met Walnoten & Dadels

Categorie: Cake & Bananenbrood, Suikervrije Tussendoortjes Tags: amandelmeel, baking soda, banaan, citroen, dadels, eieren, kokosmeel, kokosolie, medjool, pruimen, pruimentaart, suikervrij ontbijt, suikervrij tussendoortje, vanille

Vorig bericht: « Indiase Bloemkool met Ananas
Volgend bericht: Spelt Couscous met Geroosterde Paprika »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. carin zegt

    17 augustus 2016 om 4:00 pm

    Hallo Saskia, Ik heb twee eieren vervangen door chiazaad en ipv vanille heb ik er kaneel in gedaan. De mijne is nog slaggie donkerder dan de jouwe (wellicht ook door de chia zaad) Ik ben hem nu aan het proeven. Ik kon niet wachten tot hij afgekoeld is, dus loeiheet uit de oven. Valt een beetje uit elkaar maar hij is heerlijk. Goede bestemming voor die grote zak Portugese pruimen uit eigen tuin van een vriendin.
    Voor herhaling vatbaar.

  2. Ilse van der List zegt

    22 augustus 2016 om 1:40 pm

    Kun je i.p.v. notenmeel ook speltmeel gebruiken?

    • Saskia zegt

      23 augustus 2016 om 1:20 pm

      Ja hoor, dat kan! Het geheel wordt dat wel ietsje droger, dus je kunt ervoor kiezen iets vet toe te voegen, bijvoorbeeld een lepeltje kokosolie.

  3. Megan zegt

    31 augustus 2016 om 10:54 am

    Zou je de pruimen ook in stukjes kunnen snijden en door het beslag spatelen? Het lijkt me dat je anders zo’n vochtige bodem krijgt, of niet?

    • Saskia zegt

      31 augustus 2016 om 12:05 pm

      Hallo Megan, ja hoor, dat kan ook als je dat fijner vind. Het valt wel mee met de vochtige bodem!

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact