Ok, na een aantal niet-zo-suikervrije weken is het tijd voor een gezondere levensstijl. Vanwege gezinsuitbreiding (ja, wij hebben 5 weken geleden een zoontje gekregen!) waren de traditionele, uiteraard volkoren, beschuitjes met muisjes ook in ons huis vaste prik. Die konden we onze kraamvisite toch niet onthouden! Maar met dit frisse herfstweer schreeuwt ons lichaam weer om de nodige vitamientjes en merk ik dat ik ook weer langzaamaan toe ben aan een beter eetpatroon. Daarnaast lukte het me vandaag zowaar tijdens de babydutjes om snel een receptje te bereiden! Ik kreeg via de mail reacties van lezers die aangaven niet van dadels te houden… En ik geef toe, veel van mijn suikervrije tussendoortjes zijn gezoet met dadels. Ik ben er zelf namelijk wél fan van. Maar voor al de dadel-loze lezers, maakte ik vandaag een tussendoortje met gedroogde vijgen. Lekkere niet-al-te-zoete verzadigende sesamzaad repen! Ze zijn, met slechts drie ingrediënten, zeer eenvoudig te bereiden.
Ja, chiazaad krijgt concurrentie! Want wist je dat in het ogenschijnlijke simpele sesamzaad ook gewoon een hoop waardevolle voedingsstoffen zitten? Denk bijvoorbeeld aan essentiële mineralen als calcium, magnesium en koper. De meervoudig onverzadigde vetzuren uit sesamzaad hebben daarnaast ook nog eens een cholesterolverlagend effect.
Suikervrije Sesamzaad Repen met Vijgen
voor 8 repen
- 1 cup of 125 gram sesamzaad
- 8 gedroogde vijgen (zonder steeltje)
- 4 eiwitten
Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdoe de gedroogde vijgen indien nodig nog even van de harde steeltjes. Meng vervolgens in een keukenmachine de ingrediënten. Laat het geheel even op hoge snelheid draaien, zodat de vijgen goed fijngemalen zijn.
Schep het mengsel vervolgens op een bakpapiertje en strijk het uit in een mooi vierkant. (zo mooi mogelijk is ook ok, je kunt de scheve randjes er altijd even afsnijden voor je het geheel in repen snijd.) Je kunt eventueel ook een bakblik gebruiken, doe er dan wel een bakpapiertje in, dat is wat makkelijker met omdraaien. Zorg dat het geheel ongeveer een halve centimeter dik is.
Plaats het mengsel in de oven en bak het aan beide kanten in 10 minuten (dus totaal 20 minuten) goudbruin. Even tussendoor omdraaien dus! Je kunt het direct in 8 repen snijden als het uit de oven komt.
Deze sesamzaad repen kun je enkele dagen bewaren in een luchtdicht bewaarblik.
Andere verantwoorde tussendoortjes vindt je hier!
Ik gebruik ook heel veel gedroogde vruchten in mijn eten.
Ik ben dol op dadels.
En het smaakt veel beter dan als er suiker in zit.
Bedankt voor je recept.
Groetjes Rosa.
Dank je wel, ik ga deze zeker uitproberen. Nog gefeliciteerd met je kleine! Ik ben erg benieuwd welke hapjes je straks ga geven als de kleine mag gaan eten. Zelf heb ik een zoontje van 8 maanden die erg verstopt raakt na brood, maar er wel gek op is.
Hallo Mona, dank voor je felicitaties! Zodra de kleine hapjes mag eten, gaan we hier in huis zeker aan het kokkerellen… 😉