Cinnamon buns. Of van die lekkere koffiebroodjes vol met rozijnen. Ik had ze al jaren niet meer gegeten! Vandaag deed ik een kleine poging om ze na te maken. Ik begon met een tijgernotenmeel-experiment, maar dat pakte slecht uit. In vegan baksels heb je toch wat gluten nodig voor de binding. Deze koffiebroodjes van speltmeel waren perfect! Het is een perfect baksel vol goede vetten, volkoren granen, kaneel en banaan…Zonder ei! Dus voor iedereen die zoveel mogelijk plantaardig probeert te eten. You can eat this too, darling! En zijn ze niet super aanlokkelijk?
Suikervrij? Yes. Vrij van geraffineerde suikers. Uiteraard bevatten deze buns wel de natuurlijke fruitsuikers uit de banaan en de rozijntjes, én de koolhydraten uit het volkoren speltmeel. Wil je nog meer lekkere cake bakken met banaan? Kijk dan even hier.
Vegan Cinnamon Buns: Koffiebroodjes van Speltmeel & Banaan
voor 6 koffiebroodjes
- 220 g speltmeel
- 1 el lijnzaad, gemalen
- 2 tl kaneel
- snufje Himalaya zout
- 1 tl baking soda
- 3 el kokosolie + extra om in te vetten
- 100 ml lijnzaad-drink (original), of havermelk, kokos-rijstmelk
- 1 el appel azijn
- 1 grote banaan
- een klein handje rozijnen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet alvast een ovenschaal in met wat kokosolie.
- Meng in een kom de speltmeel, lijnzaad, de helft van de kaneel, zout en baking soda.
- Smelt vervolgens de kokosolie, en voeg 1/3 van de kokosolie toe aan de kom, samen met de lijnzaad-drink en appel azijn.
- Kneed het geheel dan tot een soepel deegje. (Is het deeg te droog? Voeg dan nog wat extra lijnzaadmelk toe. Is het te nat? Voeg dan nog een beetje speltmeel toe.)
- Strooi wat speltmeel op het aanrecht en rol de deegbal met een deegroller uit tot een dunne vierkante plak
- Prak de banaan fijn en meng deze met de overgebleven kokosolie. Roer ook 1 extra theelepel kaneel door dit mengsel.
- Smeer het banaanmengsel uit over de deegflap en strooi de rozijnen hier overheen.
- Snijd de deegflap daarna in 6 stroken, en rol deze voorzichtig op tot 6 rolletjes.
- Zet de rolletjes in de ovenschaal en bak de koffiebroodjes in 15 minuten fluffy & goudbruin.
Wie ga jij blij maken met deze cinnamon buns? Je kunt ze ook gewoon lekker luchtdicht bewaren in de koelkast, en er eentje in een tupperware doosje meenemen naar je werk: dat wordt pas een goede koffiepauze! 🙂
Meer lekkere baksels zonder geraffineerde suikers, vind je uiteraard in mijn kookboek Zoet!
Liefs,
Saskia
Vanmiddag gemaakt met havermelk.
Ze smaken heel lekker!
Het lijkt me voor de volgende keer makkelijker om de rozijnen meteen over de deeglap te verdelen als je die hebt ingesmeerd met het bananen/kaneel/kokos-olie mengsel en dan meteen IN de rolletjes mee te bakken.
(Dus niet alleen voor de garnering)
Hallo Kath, dat was ook de bedoeling. 🙂 Thanks voor de terugkoppeling, ik heb het meteen even goed aangepast in het recept!
Is het mogelijk deze ook met gewone azijn te maken? Ik mag namelijk geen appel hebben.
Ik zou dan citroensap gebruiken in plaats van de appel azijn. 😉
Hoi,
Is het ook mogelijk met amandelmeel?
In dit recept helaas niet! Ik heb het wel geprobeerd, maar het valt dan helaas uit elkaar.
Kun je ook amandelmelk gebruiken?
Ja hoor, dit is alleen iets minder zoet! 😉
Kan ik de speltmeel vervangen door havermeel (gemalen havermout)? Of valt ie dan ook uit elkaar? Ik ga de broodjes maken voor een lunch tijdens een blessingway
Oe, dat weet ik niet Jacolien, daar durf ik geen garanties voor te bieden