Ik had nog een klein beetje teffmeel in huis. Dit van nature glutenvrije meel is supergezond, maar ik vind het altijd wel moeilijk wat ik ermee moet maken, erg veel verder dan teff pap was ik nog niet gekomen. Totdat ik ergens breakfast cups met teff tegenkwam. Ideaal! Ze zijn dus niet ontzettend luchtig, deze teffmeel muffins, maar meer een beetje cake-achtig. Lekker als gezond ontbijtje of voedzaam tussendoortje…
Teff is een unieke graansoort uit Ethiopië. Uniek, omdat deze glutenvrij is en weinig fytinezuur bevat. Veel granen bevatten dit zuur, en het zou ervoor zorgen dat hierdoor de voedingsstoffen wat minder goed opgenomen worden. Bij teff heb je hier dus minder last van. Daarnaast bevat het calcium, magnesium, kalium en ijzer én bevat het daarnaast ook alle essentiële aminozuren (eiwitten) die ons lichaam nodig heeft. Sporters maken er daarom ook graag gebruik van!
Ik zoette de teffmeel muffins voor de verandering eens niet met banaan, maar met appel én koos voor een vegan versie waarin chiazaadjes de eieren vervangen.
Vegan Haver & Teffmeel Muffins met Appel
voor 6 teffmeel muffins
- 2 el chiazaad
- 85 g teffmeel
- 45 g havermout
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- snufje kaneel
- 100 g ongezoete amandelmelk
- 80 g appelmoes, puur/ongezoet
- 1 el appel azijn
- 1 appel
- optioneel: 1 el sesamzaadjes, ter garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng het chiazaad met 6 el water en zet even opzij.
- Roer in een kom teffmeel, havermout, baking soda, zout en kaneel door elkaar.
- Meng in een andere kom amandelmelk, appelmoes en appel azijn. Roer als laatste het chia-papje erdoor en roer totdat alles goed vermengd is.
- Hak de appel fijn en voeg deze bij de kom met meel.
- Roer als laatste de natte ingrediënten door de droge, en schep het mengsel in siliconen muffinvormpjes. (Of gebruik kokosolie om papieren vormpjes in te vetten). Strooi er naar wens een lepeltje sesamzaad over.
- Bak de muffin cups af in ongeveer 30-35 minuten
Je kunt ze een paar dagen luchtdicht verpakt in de koeling bewaren. Enoy!