Ik hou van bakken met oergranen. Het is manier om lekker veel variatie in je eetpatroon aan te brengen, en je lijf te voeden met meer dan tarwe. Want dat zit tegenwoordig toch eigenlijk overal in. Vandaag maak ik leuke vegan sterren koekjes van kamut. Kamutmeel is biologisch geteelde Khorasan tarwe. Het is een graansoort met een relatief hoog eiwitgehalte, en bevat zwakke gluten. Het is niet duur, en zodoende een goede vervanger van tarwe!
Je kunt er namelijk koekjes van bakken, maar ook cake, brood of pizza. De smaak lijkt wel op die van tarwe, maar omdat het zwakkere gluten heeft is het beter geschikt voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen. Het is echter niet helemaal glutenvrij, waardoor het niet geschikt is voor mensen met coeliakie.
Ik besloot om lichtzoete koekjes te bakken. En die zijn perfect om de honger te stillen onderweg. Bijvoorbeeld voor als je op vakantie gaat! Wanneer gaan jullie?
Vegan Koekjes van Kamut & Volkoren Rijstmeel
voor een bakplaat vol
Benodigdheden: foodprocessor of sterke blender, optioneel: uitsteekvorm in stervorm
- 150 gram kamutmeel
- 80 gram volkoren rijstmeel
- 1 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel vanillepoeder
- 60 gram verse dadels, zonder pit
- 70 ml warm water
- 50 gram kokosolie
- 50 ml havermelk
- snuf zout
- optioneel: 1 el citroenrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Meng in een kom de kamut, volkoren rijstmeel, baking soda en vanille.
- Pureer in een foodprocessor of sterke blender de verse dadels met het warme water. Voeg deze dadelstroop toe aan de droge ingrediënten, samen met de kokosolie en havermelk. Kneed het geheel tot een mooi deeg.
- Vorm dan met je handen balletjes van het deeg en druk deze plat, op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt er eventueel vormpjes uit steken, ik gebruikte een simpele sterretjesvorm. Maar ronde koekjes smaken uiteraard net zo goed.
- Bak de koekjes dan af in 15 minuten en laat ze goed afkoelen, dan worden ze vanzelf iets knapperiger.
Tip! Ik koos ervoor om de koekjes niet superzoet te maken. Wil je iets zoetere koekjes? Maak dan meer dadelsaus, en voeg iets minder havermelk toe.
Ga jij ook aan de slag met deze koekjes van kamut? Dan ben ik benieuwd of ze in de smaak vallen! Laat je het me weten?
Je kunt je reactie achter laten onder dit artikel bij de comments, of via alle sociale media, en zelfs de nieuwe Blij Suikervrij Community! Ben jij al lid? Kom gezellig meekletsen.
Ik zie je daar!
Liefs,
Saskia
Hey Saskia,
Ik had alles in huis behalve het Kamut meel. Ik kende het helemaal niet.
Dus dat moest ik eerst bij de molenaar halen.
Je schijnt er ook brood van te kunnen bakken dus ik heb meteen 4kg gekocht 😉
Vanmiddag de koekjes gebakken.
Omdat ik alleen een ronde uitsteek vorm had heb ik die gebruikt.
Ze zijn nu ongeveer 6cm in doorsnee maar wel supergoed gelukt.
Wat me opvalt is dat ze een beetje ‘flauw’ smaken;
Moet er misschien een beetje zout in het recept of heb heb je dat bewust niet toegevoegd?
De smaak lijkt een beetje op de nieuwe Liga Belle Vita koekjes alleen hebben deze geen extra toevoegingen 😉
Komt dat door het Kamut meel?
Sorry Kath, ik zie nu pas je opmerking! Dankjewel. Ja, er hoort een snufje zout in (die was ik vergeten in de ingrediëntenlijst, ik heb hem er meteen bij gezet). En tegenwoordig doe ik er ook weleens een lepeltje citroenrasp of sinaasappelrasp in. Zeker aan te raden!;)