Mijn kookboek mag dan wel af zijn, we bakken hier gewoon lekker verder, hoor! Lekker experimenteren in de keuken, blijft iets waar ik blij van wordt. En alhoewel de focus de afgelopen tijd na het afronden van een zoet kookboek even op hartige avondmaaltijden kwam te liggen, heb ik stiekem toch weer een zoet tussendoortje gemaakt: deze simpele vegan donuts van kokosmeel, namelijk.Kokosmeel blijft voor mij een lastig type meel om mee te bakken. Toch krijg ik vaak genoeg van mensen de vraag of je dit in plaats van een ander type meel kunt gebruiken. En dan moet ik vaak nee verkopen. Kokosmeel is een meel apart. Het heeft veel vocht nodig, want het absorbeert als een malle. Deze donuts van kokosmeel vond ik zo toch redelijk geslaagd. Ze blijven lekker sappig, maar dan past wel goed bij een donut, vind ik zelf!
Laten we ze koolhydraatbewust noemen, want er zit toch lekker een banaantje in. Maar ze zijn wel gluten- en granenvrij (en geheel plantaardig!). Kun je ook ander meel gebruiken? Ehm ja, vast wel, maar dan moet je dus flink schuiven qua verhoudingen.
Vegan Pindakaas Donuts van Kokosmeel
Ingrediënten voor 4 donuts
- 90 g rijpe banaan
- 85 g pure pindakaas
- 3 el kokosolie, gesmolten
- 1 el yaconsiroop (of ahornsiroop)
- 10 g kokosmeel
- 1/2 tl vanillepoeder
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snuf zout
- Pureer de rijpe banaan in een kommetje met een staafmixer, of prak hem met de hand fijn en roer de pindakaas, yaconsiroop en kokosolie erdoor.
- Voeg dan het kokosmeel toe, samen met de vanille, bakpoeder en zout. Roer tot een glad beslag en zet dit even opzij zodat de kokosmeel het vocht kan absorberen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en vet de donutvorm in met een beetje kokosolie.
- Verdeel dan het beslag over de 4 vormpjes en schuif de bakvorm in het midden van de oven. Bak de donuts in 15 minuten gaar en goudbruin.
Ga jij ook aan de slag met deze vegan donuts van kokosmeel?
Liefs,
Saskia
Wil je meer lekkere verantwoorde zoete recepten? Dan kun je nu al mijn eerste kookboek Zoet! voorbestellen. Dit boek bevat meer dan 70 recepten voor overheerlijke cake, muffins, taartjes, gebakjes, toetjes en ga zo maar door. (Zo’n 75% van de recepten in het boek is trouwens vegan.) Je kunt het boek tot 22 november via de uitgever bestellen met 5 euro korting, namelijk voor 15,- en het boek wordt in de laatste week van november geleverd.
Kokos, we love it! Die ga ik zeker maken.
Heb net een donutvorm voor vier donuts besteld dus dat bakken gaat nog even vertraging oplopen 😉
Maar zodra ze gemaakt zijn laat ik het weten.
Hoe lang kan je ze bewaren?
Ongeveer 3 a 4 dagen, goed luchtdicht verpakt in de koeling! 😉