Hallo fijn herfstachtig baksel! 🙂 Bakken zonder geraffineerde suikers blijft één van mijn hobby’s! En ik besloot daarom weer eens aan de slag te gaan met pompoenpuree. Dit maak je door simpelweg een pompoen te schillen en in stukjes te hakken, en deze even gaar te koken in een pannetje water. Roosteren in de oven kan uiteraard ook, mocht je dat fijner vinden! Met die pompoenpuree kun je vervolgens deze heerlijke pompoen blondies of een stel pompoen brownies bakken (voeg voor die laatste een paar flinke lepels cacaopoeder toe). Blondies maken met chocolate chips, is uiteraard ook altijd een goed idee!
Ik maak in deze blondies gebruik maak van volkoren meel, maar je kunt uiteraard ook bloem gebruiken. Je baksel zal dan wat mooier rijzen, maar ook een stuk minder vezels bevatten. Ik zoette de blondies dit keer met kokosbloesemsuiker. Dit maakt ze dus wel vrij van geraffineerde suikers, maar niet suikervrij. 😉
Volkoren Pompoen Blondies met Speculaaskruiden
Benodigheden: oven, browniebakvorm
Bereidingstijd: 15 min + 35-40 min oventijd
Ingrediënten voor 12 kleine pompoen blondies
- 220 g pompoenpuree (van ongeveer een halve flespompoen)
- 2 (biologische) eieren (vervang voor 2 el lijnzaad gemengd tot een papje met 6 el water, voor een plantaardige variant!)
- 120 g kokosolie
- 1/4 tl zeezout
- 1 el speculaaskruiden
- 80 g volkoren speltmeel
- 50-60 g kokosbloesemsuiker (of vervang door andere zoetmaker naar keuze)
- 1 tl wijnsteenbakpoeder (gewone bakpoeder kan ook)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een kom de pompoenpuree (op kamertemperatuur) met de eieren.
- Smelt de kokosolie even kort in een steelpannetje op laag vuur en voeg deze al roerend toe aan de mengkom.
- Voeg dan alle overige ingrediënten toe en roer het geheel goed door.
- Bekleed de brownievorm met bakpapier en schep het mengsel erin.
- Bak de blondies in 35 tot 40 minuten af. (De binnenkant blijft een beetje vochtig, net als bij een brownie!)
Geniet van de herfst, de pompoenen en deze heerlijke volkoren pompoen blondies!
Wil je meer bakken zonder geraffineerde suikers? Ik maakte een boek vol inspiratie.
Liefs,
Saskia
De nieuwe favoriet bij ons thuis!
Kan het ook met amandelmeel?
Vast wel, Nathalie, maar dat heb ik nog niet getest! 😉
Hmm, wat lijken die me heerlijk!!
Zou ik de kokosbloesemsuiker kunnen vervangen door honing denk je?
Hoihoi, heb de blondines vandaag gemaakt, had nog 220 g pompoenpuree in de vriezer. De suiker heb ik vervangen door agavesiroop. Verder netjes recept gevolgd en springvorm gebruikt met vergelijkbare afmeting. Toen ik hem uit de oven haalde liep er een flinke hoeveelheid vocht uit, hij was niet gaar en bij het aansnijden vond ik allemaal hard geworden kokosolie aan de onderkant. Wat is er niet goed gegaan?
Ik denk dat de olie niet goed gemengd is met de rest van de mix. Dat kan komen omdat Je een overwegend waterige substantie hebt gecreëerd waardoor het beslag niet goed emulgeert. Normaal gesproken draagt de olie bij aan de haring, maar omdat het beslag als ik het zo hoor geschift is heb je een ongelijke verdeling. Zonder olie in de cake bak je de cake als het ware in het vet wat er eigenlijk in had moeten zitten. Zou dit kunnen zijn wat er mis ging?
120 gram kokosolie staat gelijk aan hoeveel eetlepels?
Wat bedoel je met pompoenpuree? Bedoel je gare puree die tot een pure geprakt/geblend is of bedoel je puree als in pompoen met aardappelen tot een puree gemengd?