Deze vegan banaan chocolade repen, zijn een zachte heerlijke variant op bananenbrood. Super gezond, door de toevoeging van chiazaad en de combinatie van zowel amandelmeel als volkoren speltmeel. Rijk aan potassium door het gebruik van rijpe bananen, gezoet met zachte Medjool dadels en bovenal… geheel veganistisch!
In één woord zou ik ze omschrijven: YUM! (als dat al een bestaand woord is…)
Ze zijn uiteraard overheerlijk als ze net uit de oven komen en ze nog lekker zacht en warm zijn. Maar je kunt ze gemakkelijk luchtdicht verpakt bewaren in de koelkast en dan heb je op elk moment van de dag een gezond tussendoortje omhanden, om de suiker cravings te stillen. Want ja, ook zonder suiker kan je leven zoet zijn!

Vegan Banaan Chocolade Repen
voor ongeveer 10 repen
- 3 bananen
- 50 gram amandelmeel
- 100 gram speltmeel
- 65 gram dadels
- 2 eetlepels cacao poeder
- 3 eetlepels chiazaad
- 9 eetlepels water
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- snuf zout
- amandelschaafsel (optioneel, ter garnering)
Verwarm de oven voor op 180 °C. In een kommetje meng het chiazaad met de 9 eetlepels water. Laat het mengsel even opstijven. Hak ondertussen de dadels in stukjes. Meng in een grote mengkom het amandelmeel, het speltmeel, de baking soda, de cacao en snuf zout.
Pureer de bananen en dadels vervolgens samen tot een gladde emulsie in een keukenmachine. Voeg dit vervolgens toe aan de mengkom. Roer even goed door. Voeg hierna ook het chiazaad mengsel en 1 eetlepel appel cider azijn toe aan de kom, en roer het geheel nogmaals goed door.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier (ik gebruikte een rechthoekige cakevorm), en schep het mengsel in de schaal. Met de achterkant van een lepel, strijk het geheel glad. Bestrooi vervolgens met wat amandelschaafsel.
Bak het geheel gedurende 30-40 minuten af in de voorverwarmde oven. De repen zijn klaar als een vork er redelijk schoon uitkomt. Wacht eventjes met het snijden van repen, tot het enigszins is afgekoeld!
Als je het chocolade repen noemt, moet er dan niet iets van cacao o.d. in?
Hallo Monique, dank voor je oplettendheid! Ik was wat slaperig, toen ik dit recept uit typte… 😉 Hij is aangepast!
Wat een heerlijke repen..ga ze binnenkort maken maar heb ook een vraagje aan jou, moet er perse chiazaad in, dat heb ik nl niet in huis en wil dat ook niet kopen. Bij voorbaat dank.
Gr, Wietske
Hallo Wietske, je kunt de chiazaadjes eventueel vervangen door lijnzaad. Of vervang het gehele zaad en water mengsel door 3 eieren, dat kan ook!
Hallo, hoe kun je de repen het beste bewaren en hoelang?
Kun je ze ook invriezen?
Hallo Chantal, je kunt de repen in tupperware (luchtdichte verpakking) bewaren in de koeling, gedurende zo’n 4-5 dagen. Invriezen heb ik zelf niet geprobeerd, maar ik ga ervan uit dat dat geen probleem moet zijn! (meestal zijn ze bij mij binnen een paar dagen wel op! ;))
Hallo, wat een leuke site! Heb pas een nieuwe oven,maar had hem nog niet gebruikt. Moest direct aan de slag toen ik deze recepten zag! Wat een heerlijke repen!! Kan ik mooi mijn ingrediënten opmaken!
Kun je de appelciderazijn ook door iets anders vervangen? Of weglaten?
Hallo. Tabitha, je kunt het vervangen met citroensap. Weglaten zou ik niet doen, het helpt samen met de baking soda het rijzen!
Hallo, kan ik de amandelmeel en speltmeel ook vervangen door alleen volkoren-spelt meel?
Ja hoor, dat kan denk ik wel. De structuur zal iets droger zijn, verwacht ik.
Hallo, wat een geweldige recepten! Waar zou ik het amandelelmeel het beste door kunnen vervangen ivm allergieën?
Je kunt het amandelmeel vervangen door een ander notenmeel, kokosmeel, of eventueel door gemalen havermout (havermeel) of boekweitmeel. Bij de laatste twee zal het geheel mogelijk net ietsje droger worden.
Je kunt amandelmeel ook vervangen door gemalen zonnebloempitten!
Wat een goed idee! Leuke tip, dank voor het delen!
Vanmiddag dit recept uitgeprobeerd. En meteen geproefd natuurlijk. Een lekkere afwisseling op mijn andere gezonde koekrecepten. Ik ben blij weer eens een recept te vinden zonder kokosolie.
Ik heb volkoren speltmeel gebruikt, en de dadels vervangen door pruimen, omdat die laag-glycemisch zijn en dus beter voor mij.
Leuk om te horen, Sonja!
Mmmm..Lekker hoor ! Ook goedgekeurd door mijn kinderen 😉
Wauw, wat een geweldig recept! Ik volg een vrij strikt dieet voor MS en dit past er prima in. Heerlijk om zonder zorgen te kunnen snoepen!
Ik heb wel het speltmeel vervangen door bruine rijstmeel, omdat ik niet tegen gluten kan.
Heel erg lekker deze repen. Vind ze nog lekkerder dan de pindakaas repen.
Yay! Fijn dat ze in de smaak vielen! 🙂