Zelf pure chocolade maken met pure ingrediënten. Dat is helemaal niet zo moeilijk, eigenlijk! Drie ingrediënten zijn essentieel: pure cacaoboter, cacaopoeder en een middel om te zoeten. Ik gebruikte nu biologische yaconsiroop, want dat heeft weinig impact op onze bloedsuikerspiegel en is dus een relatief gezonde suikervervanger. Maar voel je vrij om in dit recept een zoetstof naar wens te gebruiken! Hoe minder zoetstof je toevoegt hoe puurder de chocolade is!
Ik voeg voor wat extra diepte in de smaak nog een beetje goede vanillepoeder en een snuf zout toe. Dan maakt de chocoladesmaak nog net iets verfijnder! Maar voel je vrij om creatief te zijn met dit basisrecept. Het is ook leuk om mooie vormpjes te gebruiken, zo creëer je in een handomdraai je eigen bonbons.
Ik gebruikte een zachte chocolade mal om deze leuke minireepjes te maken. Ik vond deze toevallig online bij een chocolade-webshop en was op slag verliefd. Maar je kunt ook gewoon een platte reep chocolade maken in een platte schaal en deze zelf in stukken hakken. De smaak is er echt niet minder om! Of gebruik jouw ijsblokjesvorm om de chocoladeblokjes te maken.
Pure Chocolade maken, zonder geraffineerde suiker
Bereidingstijd: 10 min. + 2-3 uur wachttijd voor uitharden
Benodigdheden: pannetje en hittebestendige kom (voor au-bain marie), fijne zeef. Eventueel een chocolademal of een tupperware bakje.
voor een grote reep
- 100 gram cacaoboter (je kunt dit o.a. kopen bij de Albert Heijn, de Holland & Barrett of de Vitaminstore)
- 50 gram cacaopoeder
- 1 eetlepel kokosolie
- 2 tot 3 eetlepels yacon siroop
- een mespuntje vanillepoeder
- een snufje zout
Verwarm een hittebestendige kom in een pannetje kokend water (au bain marie). Smelt hierin de cacaoboter en kokosolie, op een laag vuurtje. Gebruik een fijne zeef om de cacaopoeder zonder klontjes bij de cacaoboter in de kom te strooien, en roer deze er goed doorheen.
Voeg dan ook de vanillepoeder, snuf zout en als laatste de yacon siroop toe. Roer het geheel goed door elkaar. Haal dan met een want de kom van de pan kokend water (want deze kan heel heet zijn!). Giet de chocolade voorzichtig in de door jou gekozen vormpjes.
Plaats deze dan minimaal 3 uur in de koelkast om hard te worden. En klaar is je zelfgemaakte pure chocolade!
Voor minder pure chocolade voeg je iets meer zoetstof toe. Je kunt er ook nog voor kiezen om naar verhouding iets meer cacaoboter en iets minder cacaopoeder te gebruiken. Lekker aan de slag dus! Bewaar de chocolade in de koeling.
Klinkt allemaal erg lekker. Maar hoe kom jij aa die chocolade mal. En in je boek staan ook donut ideeën waar heb je deze vorm vandaan? Ik hoor het graag.
Hallo Iris, ik heb alle vormen online gekocht! De donutvorm is bijvoorbeeld deze. Ik vind zelf siliconen het makkelijkst, dan weet je dat je je baksel er altijd goed uitkrijgt. 😉 De chocolade mal weet ik even zo snel niet meer, maar je kunt er op bol.com ook een hoop vinden!
Beste Saskia,
Ik wil dit recept graag maken. Nu heb ik cacaoboter gekocht bij de AH, maar zag op de verpakking staan dat er suiker in zit. Dit was de enige cacaoboter die ik zag staan. Kan het nog ergens anders staan dan in het boterschap? Of zijn het natuurlijke suikers? En kan ik ipv vanillepoeder ook vanille extract gebruiken?
Hertellingen groet Maika
Hallo Maika, cacaoboter is een puur ingrediënt, en zou dus uit 100% cacaoboter moeten bestaan. Ik gebruik zelf graag deze van Mattisson, of koop hem van Superfoodies bij de natuurwinkel. Uiteraard kun je ook vanille extract gebruiken, mits een suikervrije variant. 😉