• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Zoet Notenbrood zonder Geraffineerde Suiker

4 maart 2016

Zoet notenbrood

Bananenbrood is gewoon tof. Het is lekker zoet, voedzaam en hét perfecte suikervrije tussendoortje om mee te nemen. Vandaar dat het wel weer eens tijd werd voor een nieuw recept! In deze versie wordt het goede van hazelnoten en amandelen gecombineerd met het zoete van rijpe bananen en gedroogd fruit. Een winnaar dus, dit zoete notenbrood.  Hij is meteen aan ons favorietenlijstje is toegevoegd!

Ik maak in mijn recepten vaak gebruik van een combinatie van baking soda en appel (cider) azijn, om het deeg te laten rijzen in de oven. In dit notenbrood recept kom je deze ingrediënten ook weer tegen! De combinatie van baking soda en een zuurtje is glutenvrij, wat voor veel mensen ideaal is. Daarnaast heeft appel cider azijn verschillende voordelen voor onze gezondheid (het staat nog steeds op de planning om hier een keer een artikel aan te wijden). Heb je echter geen appel cider azijn in huis, dan kun je ook citroensap gebruiken. Vind je het geheel te omslachtig, en maken de gluten je ook helemaal niet uit? Vervang beide ingrediënten dan vooral voor bakpoeder.

Dit recept bevat overigens ook speltmeel, dus het is toch niet geheel glutenvrij. Het bevat alleen suikers die van nature aanwezig zijn in het (gedroogde) fruit.

Zoet notenbrood

Zoet Notenbrood (zonder geraffineerde suiker)

1 cakeblik

  • 120 gram speltmeel
  • 70 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 5 Medjool dadels
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • grote hand rozijntjes
  • grote hand hazelnoten (de helft voor in het beslag, de andere helft om het broodje mee te versieren)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snuf (Himalaya) zout
  • kokosolie, om het cakeblik in te vetten

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden. In de keukenmachine, meng op hoge snelheid de eieren, bananen en havermout. Ontpit de grote dadels en snijd deze afhankelijk van het vermogen van je keukenmachine, vooraf in grove stukken. Voeg de dadels dan toe aan de keukenmachine en laat het geheel goed draaien, tot de dadels goed verdeeld zijn.

Voeg dan het speltmeel, amandelmeel, de baking soda en appel cider azijn toe. Meng het geheel goed. Als laatste, voeg een snufje zout, de kaneel, rozijnen en de helft van de hazelnoten toe aan de keukenmachine en meng nog even kort.

Vet het cakeblik in met kokosolie en schep het beslag erin. Hak de resterende hazelnoten in stukjes en strooi deze over het beslag.

Zet het cakeblik dan in de warme oven en bak het notenbrood af in ongeveer 40-45 minuten. Houdt het broodje de laatste minuten even goed in de gaten. De baktijd kan enigszins verschillen per oven. Je kunt controleren of het notenbrood gaar is, door er even een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is hij klaar!

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten uit mijn keuken?

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Suikervrije Appelcake met AmandelmeelSuikervrije Appelcake met Amandelmeel Suikervrij Bananenbrood met Appel & SpeculaasBananenbrood met Appel en Speculaas Suikervrij Pompoenbrood met SpeculaaskruidenSuikervrij Pompoenbrood met Speculaaskruiden Cacao Bananenbrood met BosbessenCacao Bananenbrood met Bosbessen

Categorie: Brood & Crackers, Cake & Bananenbrood, Suikervrije Tussendoortjes Tags: amandelmeel, banaan, dadels, havermout, hazelnoten, kaneel, kokosolie, notenbrood, rozijnen, speltmeel

Vorig bericht: « Parelgort met geroosterde Pompoen en Bloemkool
Volgend bericht: Cacao Truffels met Gepofte Quinoa »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Bibi zegt

    5 maart 2016 om 5:11 pm

    Bedankt voor dit lekkere recept! Mijn eerste keer om een bananenbrood te bakken lijkt ook meteen goed gelukt te zijn. Het mag van binnen een beetje smeuig blijven, toch?

    • Rick Koopman zegt

      6 maart 2016 om 6:08 pm

      Jazeker! Dat vind ik zelf altijd wel lekker. Overigens kun je het ook iets langer bakken als je het zelf niet fijn vind. Met een satéprikker controleer je dan even of het van binnen helemaal droog is.

  2. Connie zegt

    5 maart 2016 om 7:34 pm

    Lijkt me heel lekker ! Ik heb het recept opgeslagen en ga dit zeker uitproberen .

    • Rick Koopman zegt

      6 maart 2016 om 6:09 pm

      Mooi!

  3. petra zegt

    7 maart 2016 om 1:03 pm

    Lijkt me heerlijk
    Kan ipv de dadels ook bijvoorbeeld gedroogde peren of ongezwavelde gedroogde abrikozen gebruikt worden ??

    • Saskia zegt

      7 maart 2016 om 1:47 pm

      Hallo Petra, ja hoor, dat kan zeker!

  4. Carolien zegt

    11 maart 2016 om 8:31 pm

    Een aanrader, dit brood is heerlijk

    • Saskia zegt

      13 maart 2016 om 10:54 am

      Dank Carolien!

  5. Katia Corneillie zegt

    21 maart 2016 om 10:08 pm

    Amaai, zo lekker! Dit kwam vandaag voor de eerste maar zeker niet de laatste keer op tafel!!!

    • Saskia zegt

      23 maart 2016 om 7:55 am

      Fijn!

  6. Marieke zegt

    26 maart 2016 om 3:59 pm

    Dit recept klinkt goed, zeg!
    Als je baking powder gebruikt, hoeveel moet je dan gebruiken?

    • Saskia zegt

      30 maart 2016 om 8:20 am

      Meestal dezelfde hoeveelheid als de backing soda! Bakze! 😉

  7. Lous zegt

    4 mei 2016 om 3:21 pm

    Ik wil het brood graag maken maar heb alleen maar Amandelmeel en k
    Kokosrasp, kan het daar ook mee?
    Klinkt allemaal heerlijk, Bedankt!

    • Saskia zegt

      15 augustus 2016 om 4:03 pm

      Hallo Lou, sorry, ik zie nu pas je reactie. Je kunt het allicht proberen, maar de substantie zal flink anders zijn. Amandelmeel en kokosmeel bevatten namelijk meer vetten dan haver- en speltmeel. Het wordt mogelijk wat plakkeriger. Had je het al uitgeprobeerd inmiddels?

  8. Joyce zegt

    21 januari 2017 om 4:24 pm

    Dit brood/ cake is echt lekker! Had nog maar 2 rijpe bananen in huis, maar met een extra dadel erbij al heerlijk! Dank vr dit recept!

    • Saskia zegt

      28 januari 2017 om 7:03 pm

      Leuk, Joyce! Mooi dat het gesmaakt heeft!

  9. Netty zegt

    25 maart 2017 om 10:01 pm

    Hallo Saskia
    Kan ik het bananen brood ook mixen met de mixer met deeghaken.
    Ik ben niet in het bezit van een keuken machine

    • Saskia zegt

      27 maart 2017 om 2:58 pm

      Hallo Netty, het kan wel, maar je zal waarschijnlijk iets meer stukjes tegenkomen in het brood. Dat doet niets af aan de smaak, hoor. Prak dan even de bananen goed fijn met de hand, en snij de dadels zo fijn mogelijk. Succes!

  10. nancy zegt

    3 juni 2018 om 5:48 pm

    hallo

    dit vraag ik me af bij ovenrecepten: als ik bvb maar de helft van de hoeveelheden gebruik. Blijft de baktijd dan dezelfde?

    groetjes

    • Saskia zegt

      7 juni 2018 om 10:15 am

      Nee zeker niet! De baktijd kan dan vaak een stuk korter zijn. Even goed de oven in de gaten houden dan. 😉

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact