Bananenbrood is gewoon tof. Het is lekker zoet, voedzaam en hét perfecte suikervrije tussendoortje om mee te nemen. Vandaar dat het wel weer eens tijd werd voor een nieuw recept! In deze versie wordt het goede van hazelnoten en amandelen gecombineerd met het zoete van rijpe bananen en gedroogd fruit. Een winnaar dus, dit zoete notenbrood. Hij is meteen aan ons favorietenlijstje is toegevoegd!
Ik maak in mijn recepten vaak gebruik van een combinatie van baking soda en appel (cider) azijn, om het deeg te laten rijzen in de oven. In dit notenbrood recept kom je deze ingrediënten ook weer tegen! De combinatie van baking soda en een zuurtje is glutenvrij, wat voor veel mensen ideaal is. Daarnaast heeft appel cider azijn verschillende voordelen voor onze gezondheid (het staat nog steeds op de planning om hier een keer een artikel aan te wijden). Heb je echter geen appel cider azijn in huis, dan kun je ook citroensap gebruiken. Vind je het geheel te omslachtig, en maken de gluten je ook helemaal niet uit? Vervang beide ingrediënten dan vooral voor bakpoeder.
Dit recept bevat overigens ook speltmeel, dus het is toch niet geheel glutenvrij. Het bevat alleen suikers die van nature aanwezig zijn in het (gedroogde) fruit.
Zoet Notenbrood (zonder geraffineerde suiker)
1 cakeblik
- 120 gram speltmeel
- 70 gram havermout
- 50 gram amandelmeel
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 5 Medjool dadels
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- grote hand rozijntjes
- grote hand hazelnoten (de helft voor in het beslag, de andere helft om het broodje mee te versieren)
- 1/2 theelepel kaneel
- snuf (Himalaya) zout
- kokosolie, om het cakeblik in te vetten
Verwarm de oven alvast voor op 160 graden. In de keukenmachine, meng op hoge snelheid de eieren, bananen en havermout. Ontpit de grote dadels en snijd deze afhankelijk van het vermogen van je keukenmachine, vooraf in grove stukken. Voeg de dadels dan toe aan de keukenmachine en laat het geheel goed draaien, tot de dadels goed verdeeld zijn.
Voeg dan het speltmeel, amandelmeel, de baking soda en appel cider azijn toe. Meng het geheel goed. Als laatste, voeg een snufje zout, de kaneel, rozijnen en de helft van de hazelnoten toe aan de keukenmachine en meng nog even kort.
Vet het cakeblik in met kokosolie en schep het beslag erin. Hak de resterende hazelnoten in stukjes en strooi deze over het beslag.
Zet het cakeblik dan in de warme oven en bak het notenbrood af in ongeveer 40-45 minuten. Houdt het broodje de laatste minuten even goed in de gaten. De baktijd kan enigszins verschillen per oven. Je kunt controleren of het notenbrood gaar is, door er even een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is hij klaar!
Eet smakelijk!
Meer lekkere recepten uit mijn keuken?
Bedankt voor dit lekkere recept! Mijn eerste keer om een bananenbrood te bakken lijkt ook meteen goed gelukt te zijn. Het mag van binnen een beetje smeuig blijven, toch?
Jazeker! Dat vind ik zelf altijd wel lekker. Overigens kun je het ook iets langer bakken als je het zelf niet fijn vind. Met een satéprikker controleer je dan even of het van binnen helemaal droog is.
Lijkt me heel lekker ! Ik heb het recept opgeslagen en ga dit zeker uitproberen .
Mooi!
Lijkt me heerlijk
Kan ipv de dadels ook bijvoorbeeld gedroogde peren of ongezwavelde gedroogde abrikozen gebruikt worden ??
Hallo Petra, ja hoor, dat kan zeker!
Een aanrader, dit brood is heerlijk
Dank Carolien!
Amaai, zo lekker! Dit kwam vandaag voor de eerste maar zeker niet de laatste keer op tafel!!!
Fijn!
Dit recept klinkt goed, zeg!
Als je baking powder gebruikt, hoeveel moet je dan gebruiken?
Meestal dezelfde hoeveelheid als de backing soda! Bakze! 😉
Ik wil het brood graag maken maar heb alleen maar Amandelmeel en k
Kokosrasp, kan het daar ook mee?
Klinkt allemaal heerlijk, Bedankt!
Hallo Lou, sorry, ik zie nu pas je reactie. Je kunt het allicht proberen, maar de substantie zal flink anders zijn. Amandelmeel en kokosmeel bevatten namelijk meer vetten dan haver- en speltmeel. Het wordt mogelijk wat plakkeriger. Had je het al uitgeprobeerd inmiddels?
Dit brood/ cake is echt lekker! Had nog maar 2 rijpe bananen in huis, maar met een extra dadel erbij al heerlijk! Dank vr dit recept!
Leuk, Joyce! Mooi dat het gesmaakt heeft!
Hallo Saskia
Kan ik het bananen brood ook mixen met de mixer met deeghaken.
Ik ben niet in het bezit van een keuken machine
Hallo Netty, het kan wel, maar je zal waarschijnlijk iets meer stukjes tegenkomen in het brood. Dat doet niets af aan de smaak, hoor. Prak dan even de bananen goed fijn met de hand, en snij de dadels zo fijn mogelijk. Succes!
hallo
dit vraag ik me af bij ovenrecepten: als ik bvb maar de helft van de hoeveelheden gebruik. Blijft de baktijd dan dezelfde?
groetjes
Nee zeker niet! De baktijd kan dan vaak een stuk korter zijn. Even goed de oven in de gaten houden dan. 😉