Terwijl ik ondertussen nog een stukje van deze zwarte bonen brownie oppeuzel, tik ik voor jullie het recept alvast uit. Want dit is er weer één, die zeker weten gedeeld moet worden! Wat een stukjes heerlijkheid zijn dit. En al hoewel ik weet dat de meesten van jullie misschien allang een brownie van zwarte bonen hebben geprobeerd, moet je me misschien toch toegeven dat deze bijna altijd gezoet zijn met honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. En deze? Deze bevat alleen rozijntjes!
Ik maakte overigens jaren geleden al een versie met kikkererwten. Deze is nooit heel hip geworden, terwijl die toen best potentie had, vond ik zelf. Ik was alleen nog niet erg goed in appetijtelijke foto’s maken, dat geef ik toe! En zwarte bonen maken de brownie zo mooi donker, dat ziet er uiteraard van zelf al echt ontzettend lekker uit!
Zwarte Bonen Brownie met Rozijntjes
voor 8-10 brownies
- 200 gram zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 150 gram sultana rozijnen
- 2 eieren
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 2 eetlepels cacao nibs (of vervang deze door een extra eetlepel cacaopoeder)
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 theelepeltje vanille-extract (suikervrij)
- een snufje Himalaya zout
- 1 theelepel baking soda (baksoda)
- 1 grote eetlepel citroensap
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng dan alle ingrediënten op hoge snelheid in een keukenmachine of blender. Schep het beslag in een met bakpapier bekleedde brownievorm of klein cakeblik.
Bak de zwarte bonen brownie dan af in de voorverwarmde oven, gedurende 25-30 min. De baktijd verschilt een beetje per oven, dus hou deze de laatste minuten even in de gaten. Controleer of de brownie van binnen ook gaar is, door er een satéprikkertje in te steken. Als deze er schoon uit komt, is de brownie klaar!
Tijd om te smullen! 😉
Ben je op zoek naar meer van dit soort overheerlijke recepten zonder gluten en geraffineerde suikers? Je vind ze in mijn hardcover kookboek Zoet!
Heb je gedroogde zwarte bonen gebruikt?
Hallo Carolien, nee, ik gebruikte zwarte bonen uit een zak van Hak. Bak ze!
Danke ga ze proberen
Snel makkelijk en lekker
Fijn!
Wat een fijn recept. De brownie is heerlijk! Ik heb zelf de kokosolie weggelaten en de vorm enkel ingevet met roomboter, de brownie wordt dan wat luchtiger.
Ik heb deze gemaakt, erg lekker! Bedankt voor het recept Hoe lang kun je het bewaren?
Hallo Maaike, ongeveer 4 à 5 dagen in de koelkast, goed luchtdicht verpakt. Fijn dat ze in de smaak vallen! 🙂
Hoi…moet je de kokosolie eerst smelten?
Groetjes Femke.
Nee hoor, dat doe ik in dit recept niet. Gewoon goed mengen! 😉
Super recept! Iedereen vindt het lekker en niemand heeft door dat er geen suiker in zit. Blij mee!
Fijn, Mara! 🙂
Misschien een domme vraag, maar moeten de rozijnen ook geblend worden? Mijn blender had er problemen mee, maar hij was toch superlekker.
Hallo femieke, dat is geen gekke vraag. Ja de rozijnen moeten ook fijngemalen worden. Ik gebruik een sterke foodprocessor, het kan inderdaad zijn dat een blender niet heel makkelijk werkt in dit geval. 😉 Fijn om te horen dat hij toch goed heeft gesmaakt!
Yummy! Ze waren finger licking good (zowel beslag, als brownie zelf)!.
De structuur komt erg overeen met die van cake en niet te zoet :).
Finger licking good? Mooi! 🙂 Haha.
Kun je de kokos olie ook weglaten of vervangen? Ik gebruik dat nooit en vind het zonde om een hele pot te kopen.
(Alternatief hoeft niet per se gezond te zijn)
Ja hoor, weglaten kan, of vervangen door een beetje roomboter!
Is het 200 gram bonen of een blikje van 200 gram incl vocht.
Hallo Saskia, dit is 200 gram bonen (dus zonder vocht!) 😉
Is 150 gram rozijnen niet wat veel?
Hij is goed gelukt maar ik vind het wel echt veel te zoet. Zo zonde
hey Saskia,
Ik heb deze gisteren voor het eerst gemaakt ( wel met rode bonen wegens geen zwarte in huis) . Hoe lekker is dees. Hier kan je de grootste non believers van gezonde voeding mee verleiden.
Ik probeer mijn dochter nu 2 jaar ook met een minimum aan suiker groot te brengen, soms word ik aanzien als een boeman door mijn omgeving maar dat is dan jammer. Haar lievelingseten zijn tomaten en kaasjes( om het even welke) dat zegt genoeg.
Ga zeker doos met je leuke receptjes je hebt een leuke website.
Groetjes
Hilde
Kun je deze ook invriezen?
Dat denk ik wel, Debbie, maar ik heb het persoonlijk nog niet geprobeerd. 😉