Zodra de kou zijn intrede doet, kijk ik uit naar warme ontbijtjes op de vroege ochtend. Havermoutpap. Ja, het was ooit een hype, bij ons is het een blijvertje. Het is het ontbijt waar we een hele ochtend goed op vooruit kunnen. Dat roeren in de pan op de ochtend is ook best therapeutisch en ik vind het heerlijk als die geur van kardemom en speculaas de keuken vult. Warme, gekarameliseerde peer, maar deze havermoutpap helemaal af. En die maak ik natuurlijk op mijn eigen manier.
Het liefst gebruik ik yaconsiroop, om de peer te karameliseren, maar ook met ahornsiroop maak je een lekkere warme peer uit de oven. Dat is iets betaalbaarder. Wil je het helemaal niet gebruiken, kun je de peer ook zonder siroop in de oven zetten, of de peer even kort stoven in een pannetje met een laagje water.
Havermoutpap met Gekarameliseerde Peer & Speculaaskruiden
per persoon
voor de gekarameliseerde peer
- 1 rijpe peer
- 1 tl yaconsiroop of ahornsiroop
- snufje kardemom of speculaaskruiden
- 1 el kokosolie
- 2 el citroensap
voor de havermoutpap
- 400 ml kokos-rijstmelk (of 200 ml kokosmelk en 200 ml water)
- 50 g havermout
- 1 el gebroken lijnzaad
- 2 el moerbeien
- 1/4 tl speculaaskruiden
optionele toppings: 1 tl pompoenpitten, 1 tl amandelschaafsel, 1 tl pure pindakaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de peer en snij deze doormidden. Leg hem met de snijkant naar boven in een ovenschaal en smeer er met een kwastje de siroop overheen. Strooi de kruiden erover en leg er een beetje kokosolie op. Besprenkel met citroensap.
- De de ovenschaal in de oven en bak de peer ongeveer 20 minuten.
- Maak ondertussen de havermout klaar. Meng de melk, havermout en lijnzaad in een pannetje en breng op laag vuur aan de kook. Blijf continu roeren.
- Voeg na 5 minuutjes de moerbeien en speculaaskruiden en kook nog even zachtjes 2 minuutjes mee.
- Schep de pap dan in een kommetje, voeg naar wens een scheutje extra melk toe. Schep een peer erop, of snijd deze eerst in stukjes en verdeel de peer dan over het bordje.
- Garneer naar wens met pompoenpitjes, amandelschaafsel en pindakaas, voor een wat groter ontbijt.
Tijd om te smikkelen! 🙂
Liefs,
Saskia